De beste Psychologie boeken – top 10 van 2022

Er zijn ontzettend veel psychologie boeken op de markt, hoe weet je welk boek rondom dit thema het best bij jou past? Het kan een enorme zoektocht zijn, maar deze zoektocht hoef je niet alleen te bewandelen. 

Ik begeleid je hier graag in en zal je het één en ander vertellen over de meest gelezen en meest populaire boeken met het thema psychologie. Ik heb een top 10 samengesteld van boeken die je wellicht interessant kunt vinden. 

Per boek geef ik een korte uitleg en samenvatting zodat je een goed beeld krijgt over wat je kunt verwachten als je besluit het boek ook daadwerkelijk aan te schaffen. Ben je er klaar voor? Laten we dan snel beginnen 🙂

Inhoudsopgave

Top 10 boeken over Psychologie

De psychologie is onder te verdelen in verschillende subcategorieën. Niet elk boek is voor iedereen. Misschien ben je opzoek naar boeken die gericht zijn op je mindset of boeken die je meer inzicht geven in je eigen denkpatronen en hoe je deze kunt doorbreken. 

Omdat er veel verschillende categorieën zijn heb ik geprobeerd en zo gevarieerd mogelijke lijst samen te stellen van boeken die aansluiten op deze verschillende subcategorieën. We pakken de belangrijkste onderwerpen aan. 

Ik ben er zelf van overtuigd dat het lezen van al deze boeken je op een positieve manier zullen vormen en jij de beste versie van jezelf zult kunnen zijn. De onderstaande boeken behandelen thema’s zoals je mindset, zelfliefde, leiderschap en de regie terug in handen nemen. Onderwerpen waar elk mens baat bij heeft door er meer aandacht aan te besteden. Deze lijst is heel bewust samengesteld om op deze manier

Psychologie tip van Perry

Loop je vast in je gedachtes, neem dan eens een praktijkondersteuner of coach in de arm. Zie het als mentaal onderhoud. Je auto onderhoud je ook

Zoals eerder gezegd heb ik deze top 10 heel speciaal samengesteld om zoveel mogelijk verschillende onderwerpen en subcategorieën te kunnen bespreken. Ik zal per boek in het kort uitleggen wat je kunt verwachten en waar het boek over gaat.

1. Master your Mindset – Michael Pilarczyk

Master your mindset richt zich op groei. Groei op persoonlijk vlak maar ook spirituele groei. Tevens richt het zich ook op jouw zakelijke succes. Dit boek is daarom juist heel uniek. Het pakt alle aspecten aan waardoor je allround zult groeien en je op elk vlak van je leven er straks de vruchten van kunt plukken. 

Wat ook bijzonder aan dit boek is, is dat Pilarczyk heel veel deelt uit zijn eigen persoonlijke leven en ervaringen. Hij neemt je aan de hand mee en laat je zien hoe jij jouw beste leven kunt visualiseren, manifesteren en uiteindelijk ook kunt creëren. Je zult ontdekken wat je écht wilt en welke gedachten jou hierin tegenwerken. 

Heb je je belemmeringen vastgesteld dan leer je hoe je deze gedachten kunt elimineren door jouw mindset opnieuw te programmeren. Pilarczyk heeft een twaalf stappen strategie ontwikkeld en je leert per stap hoe je jouw beste leven kunt creëren. 

Ben jij op zoek naar positieve verandering en merk je dat je een beetje vastgelopen bent, dan is dit hét boek voor jou. Je zult ontzettend geïnspireerd raken en door de duidelijke taal van het boek ook direct aan de slag kunnen. Het is geen zweverig boek waarbij je de hoofdstukken meerdere malen moet lezen om de verborgen boodschappen te ontdekken. Na het lezen van dit boek weet je waar je aan toe bent en wat je moet doen. Top!

Sterke focus, en hulp om die te vinden
Voorbeelden vanuit praktijk
Afkomstig uit Nederland (trots 😃)
Begint wat spiritueel

Extreme focus, toewijding en recht op je doel afgaan.
Zie voor meer informatie mijn review van Michael Pilarczyk - Master Your Mindset

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,95)
bruna.nl (€21,95)
amazon.nl (€21,95)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:53

2. De Kracht van Keuze – Kelly Weekers

Het boek van Kelly Weekers is op een hele persoonlijke manier geschreven. Ze neemt je echt mee op haar reis door het leven, deelt haar ervaringen en levenslessen. 

De thema’s die vooral aan bod komen zijn vriendschap, zelfvertrouwen, omgaan met verlies maar ook een stukje opvoeding. Het stukje opvoeding is heel interessant omdat ze een rauwe en eerlijke kijk geeft op het moederschap zonder het mooier te maken dan het is.

Ook wordt er aandacht besteed aan de liefde en zelfontwikkeling. Ondanks dat dit boek voor een breed publiek aan te raden is, kunnen vaker vrouwen zich meer met de schrijfstijl en verhalen van Kelly Weekers identificeren. 

De kracht van Keuze is natuurlijk een universeel thema, maar de hoofdstukken over het moederschap en het lichamelijk zelfbeeld vanuit het perspectief van een vrouw, zal net wat meer aanknopingspunten bieden voor een vrouwelijk publiek. Desondanks erg interessant!

Wat een power vrouw! Geweldig!
Haar (online) profiel straalt succes uit
Uit Nederland, wat mij trots maakt
Soms ligt het er wel heel dik op

3. Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman

Kahneman richt zich op de voorspelbaarheid in het gedrag van de mens en wat een mens beweegt om bepaalde keuzes te maken. Je leert in het boek eerst meer over deze invalshoek om vervolgens te leren hoe je patronen kunt doorbreken en deze op een positieve manier kunt beïnvloeden. 

Kahneman heeft zijn theorieën uitgewerkt en verdeeld in verschillende systemen. Deze systemen moet je individueel allemaal beheersen, maar uiteindelijk hangen ze allemaal met elkaar samen. Als je zijn systematische stappen volgt, zal je zeker weten meer uit je week halen. 

Discussies over emotie vs. ratio 
Wereldwijd bekend, Nobelprijs winnaar 
Combinatie psychologie en business
Kan geen minpunten noemen 

Vind de perfecte balans tussen emotie en ratio.
Zie voor meer informatie mijn review van Daniel Kahneman - Thinking, Fast and Slow

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,49)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

De Nederlandse vertaling van 'Thinking, Fast and Slow'.
Zie voor meer informatie mijn review van dit boek.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
amazon.nl (€15,00)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:21

4. The Subtle Art of Not Giving a F*ck – Mark Manson

Dit boek legt de focus op het loslaten van alle moetjes en de maatschappelijke waarden waaraan wij denken te moeten voldoen. Het boek leert je om te zijn wie je bent en wilt zijn. Niet wie je denkt te moeten zijn om sociaal geaccepteerd te worden. Ben je op zoek naar een boek dat je leert te groeien in het zelfacceptatie proces, dan is dit het boek voor jou.

Eerlijk naar jezelf
Originele invalshoek
Zelfspot, humoristisch
Een beetje Amerikaans, big words

Niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken die problemen!
Zie voor meer informatie mijn review van Mark Manson - The Subtle Art of not Giving a F*ck

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€16,99)
amazon.nl (€16,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:27

De Nederlandse vertaling van internationale bestseller 'The Subtle Art of Not Giving a F*ck'. Een tikkie Amerikaans maar wel recht voor z'n raap en vol met wijsheden.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,99)
bruna.nl (€20,99)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:27

5. The Gifts of Imperfection – Brené Brown

Brené Brown wordt geroemd om haar boeken die iedereen het magische inzicht tot zichzelf kan geven. De manier waarop ze schrijft, de voorbeelden die ze aanhaalt en de theorieën die ze uitlegt, het is altijd dé perfecte combinatie om nieuwe inzichten op te doen. 

In ‘The Gifts of Imperfection’ legt ze uit dat het allemaal niet zo perfect hoeft te zijn om ‘goed te zijn’ en dat de schoonheid vaak in het imperfecte ligt. Je leert het oude los te laten en het nieuwe te ontvangen.

Originele invalshoek
Niet perfectionisme maar acceptatie
Openbarend, verrassend
De schrijfstijl spreekt niet iedereen aan 

6. De Meeste Mensen Deugen – Rutger Bregman

In een wereld waarin er rare en enge dingen gebeuren is Bregman er om je eraan te herinneren dat de meeste mensen deugen. Er wordt een nieuw perspectief aangeboden waardoor je zult zien dat het allemaal zo slecht nog niet is

Bregman is ervan overtuigd dat iedereen ‘goed’ wordt geboren. Er wordt veel aandacht besteed aan nature en nurture en hoe de mens gevormd wordt tot wie hij is. Door het lezen van dit boek zal je alle relaties en contacten beter begrijpen. 

Door verschillende onderzoeken en voorbeelden te vergelijken bouwt Rutger een krachtige argumentatie waarom de meeste mensen deugen. Volgens Rutger mag je mensen meer vertrouwen en er vanuit gaan dat zij positief gezind zijn.

Je wordt een sympathieker mens
Je gaat anders naar anderen kijken
Onderbouwd met onderzoek
Lezers betwisten het onderzoek 

Dit boek leert je inzien waarom je de meeste mensen kan vertrouwen.
Zie voor meer informatie mijn review van Rutger Bregman - De meeste mensen deugen

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€25,00)
bruna.nl (€25,00)
amazon.nl (€25,00)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:13

7. How to Win Friends & Influence People – Dale Carnegie

Dit boek wordt gezien als de grondlegger van de zelfhulpboeken. Deels ook omdat de eerste uitgave uitkwam in 1936! Het boek wordt veelal gebruikt in de zakenwereld, maar ook op privévlak kun je heel veel uit halen.

Het boek legt de focus op het onderzoeken van het gedrag van de mens en hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Hoe trek je de juiste relaties aan en hoe laat je relaties die jou en je doel niet dienen los. 

Het is een heel interessant boek dat je een kijkje geeft in de psyche van de mens en hoe je bepaalde tactieken kunt inzetten om gezonde relaties te creëren en te onderhouden.

Leer diepere, betere relaties te bouwen
Waardevol voor managers en leiders 
Een aantal keer herschreven
Sommige voorbeelden uit de jaren 30

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€19,91)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

8. The 7 Habits of Highly Effective People – Steven R. Covey

Dit boek richt zich op de psychologie binnen de marketingwereld, maar natuurlijk kan je deze technieken overal inzetten. Niet alleen op zakelijk vlak, maar ook op persoonlijk vlak. 

Covey richt zich op 7 kernwaarden die jou een betere leider kunnen maken en je meer inzichten zullen geven in hoe jij je leven beter kunt indelen. Vraagstukken die hierin behandeld worden zijn jouw proactiviteit, hoe wil jij sterven, hoe vind je synergie met anderen en meer. 

De auteur omschrijft heel gedetailleerd de eigenschappen die je moet beheersen om een positieve veranderingen in je huidige leven brengen. Makkelijk geschreven, leest lekker door. Het boek is verkrijgbaar in zowel het Nederlands als in het Engelse.

Leer eerlijk en respectvol samenwerken
Haal meer uit jezelf en anderen
Life changing, zowel zakelijk als privé
Er circuleren slechte drukken (papierkwaliteit) 

Neem verantwoordelijkheid en verander je leven drastisch.
Zie voor meer informatie mijn review van Stephen R. Covey - The 7 Habits of Highly Effective People

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,89)
amazon.nl (€15,82)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:21

9. The Power of Regret – Daniel Pink

Daniel Pink legt uit dat door het tonen van berouw je zult groeien als mens. Als je leeft zonder spijt betekend dat, dat je niet bereid bent om te reflecteren en dus niet van je fouten zult leren. Hierdoor maak je herhaaldelijk dezelfde fouten en zul je als mens niet groeien. 

De auteur leert je om jouw fouten onder ogen te zien zonder dat jij jezelf hiervoor compleet afstraft. Je leert om op een gezonde manier met de ‘f*ck ups’ om te gaan, ze te verwerken en jezelf hiervoor te vergeven. 

De kracht van spijt zal je vooral veel closure brengen zodat je op een gezonde manier aan nieuwe hoofdstukken in je leven kunt beginnen.

Leer hoofdstukken afsluiten
Dipjes in het leven zijn leerzaam
Bevordert je groei
Voorbeelden soms deprimerend

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,99)
amazon.nl (€18,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

10. Why We Sleep – Matthew Walker

Neurowetenschapper en slaapexpert Matthew Walker is een geliefd onder veel succesvolle en rijke mensen op aarde. Denk aan een Bill Gates, een Oprah Winfrey of een Steve Jobs toen hij nog leefde. 

Iedereen zegt hetzelfde over Walker en zijn boeken: Walker heeft een briljant brein en heeft zijn decennia lange onderzoeken weten te bundelen in fantastische boeken waarmee ‘Why We Sleep’ met stipt op nummer één staat. 

Het boek leert je meer over je onderbewuste verlangen, wensen en behoeften en hoe je slaap hierin een rol kan spelen. Je slaapproblemen oplossen, de uren die je slaapt aanpassen en hoe je uitgerust wakker kunt worden door bepaalde rituelen uit te voeren voor het slapen gaan. 

Dit boek is een mooie combinatie van wetenschap en spiritualiteit en zal je helpen je gedachten te ordenen zodat er ruimte ontstaat voor het vervullen van andere behoeften.

Geen alledaags onderwerp
Nu heel bewust van mijn slaap
De mysteries van slaap onthuld
Bewijs wordt betwist in reviews

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,39)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€24,99)
amazon.nl (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:11

Uitgelicht

De beste Psychologie klassieker

Het beste boek uit het verleden is ongetwijfeld How to Win Friends & Influence People – Dale Carnegie. In de jaren 30 heeft Dale Carnegie de toon gezet en sindsdien zijn velen hem gevolgd. Als je meer wil weten over dit boek check dan ook zeker even mijn review van How to Win Friends & Influence People.

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€19,91)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

Meest verrassende Psychologie boek

Het boek dat mij het meest heeft verrast is Why we Sleep van Matt Walker. Ik heb mezelf nooit zo verdiept in het onderwerp slapen omdat ik er eigenlijk nooit moeite mee heb. Sinds het lezen van dit boek ben ik toch nog bewuster omgegaan met mijn slaapritme en weet ik zeker dat het bijdraagt aan een positieve mindset.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,39)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€24,99)
amazon.nl (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:11

Beste Nederlandse Psychologie boek

Eigenlijk ben ik vooral heel trots dat deze lijst bekroond wordt door twee Nederlanders: Kelly Weekers en Michael Pilarczyk. Het is een subjectieve lijst en gebaseerd op mijn mening. Toch denk ik dat veel Nederlanders het met mij eens zijn dat wij trots mogen zijn op Michael en Kelly voor het bouwen van een mega community. Zij helpen honderden mensen verder in hun leven met hun boeken, maar ook trainingen en 1 op 1 begeleiding. Ik nomineer daarom niet 1, maar 2 boeken voor het beste Nederlandse Psychologie boek.


Extreme focus, toewijding en recht op je doel afgaan.
Zie voor meer informatie mijn review van Michael Pilarczyk - Master Your Mindset

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,95)
bruna.nl (€21,95)
amazon.nl (€21,95)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:53

Beste Engelse Psychologie boek

Het beste Engelse Psychologie boek komt wat mij betreft vanuit de pen van Daniel Kahneman – Thinking, Fast and Slow. Hij heeft meerdere internationale prijzen gekregen voor zijn bijdrage aan de psychologie. Daarbij hoort de nobelprijs voor de Economie in 2002 voor ‘het integreren van psychologische inzichten met een economische wetenschap’ (bron, Wikipedia).

Vind de perfecte balans tussen emotie en ratio.
Zie voor meer informatie mijn review van Daniel Kahneman - Thinking, Fast and Slow

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€9,49)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

Psychologie boeken bestellen? Let op

Nederlands & Engels

Alle bovenstaande boeken kun je zowel in het Nederlands als in het Engels lezen. Geweldig! Kies wat jij het fijnste vindt.

Persoonlijke groei

Boeken met het thema psychologie kunnen je veel inzichten geven en je helpen te verbeteren op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Ieder mens wilt groeien en ieder mens wilt graag de beste versie van jezelf zijn. Hulp vragen kan soms lastig zijn, daarom zijn de boeken in deze lijst een heel fijn begin om eens verder te kijken naar wat de mogelijkheden voor jou persoonlijk zijn. Ontwikkel jezelf, verbeter jezelf en blijf leren. Een mens is immers nooit uitgeleerd.

Impact op keuzes en relaties

Het lezen van psychologie boeken heeft een impact op je leven.

Je zult anders naar dingen gaan kijken. Je relaties met mensen zul je op een andere manier beschouwen en je zult een andere waarde gaan hechten aan jouw relaties.

Ook zal je doelstellingen en ‘belangrijke dingen’ gaan evalueren. Wat is nou echt belangrijk in het leven? Waar liggen mijn prioriteiten? Wie zijn mijn prioriteiten?

Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Na het lezen van 1 of meerdere psychologie boeken is het mogelijk dat je leven een andere wending krijgt, omdat je andere keuzes gaat maken. Wat mij betreft is dat niet erg en word je er alleen maar sterker van. Toch is het goed om hier rekening mee te houden.

Reviews en recensies

Sinds mijn 25 ben ik los en probeer ik zo veel mogelijk boeken te lezen. Ik ben van mening dat boeken je helpen groeien en je een meer ervaren mens maken. Met regelmaat review ik boeken of maak ik samenvattingen. Ben je benieuwd welke boeken dat zijn? Kijk dan vooral even op de boeken pagina.

Andere boekengenres

Met regelmaat stel ik top 10 lijstjes van mijn favoriete boeken genres samen. Je kan ze vinden op de volgende pagina’s.

Extreme focus, toewijding en recht op je doel afgaan.
Zie voor meer informatie mijn review van Michael Pilarczyk - Master Your Mindset

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,95)
bruna.nl (€21,95)
amazon.nl (€21,95)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:53

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€21,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:14

De Nederlandse vertaling van 'Thinking, Fast and Slow'.
Zie voor meer informatie mijn review van dit boek.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,00)
bruna.nl (€15,00)
amazon.nl (€15,00)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:21

Niet bij de pakken neerzitten, maar aanpakken die problemen!
Zie voor meer informatie mijn review van Mark Manson - The Subtle Art of not Giving a F*ck

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€16,99)
amazon.nl (€16,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:27

De Nederlandse vertaling van internationale bestseller 'The Subtle Art of Not Giving a F*ck'. Een tikkie Amerikaans maar wel recht voor z'n raap en vol met wijsheden.

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,99)
bruna.nl (€20,99)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:27

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€18,95)
amazon.nl (€12,49)
amazon.nl (€24,45)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:13

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,99)
bruna.nl (€20,99)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:13

Dit boek leert je inzien waarom je de meeste mensen kan vertrouwen.
Zie voor meer informatie mijn review van Rutger Bregman - De meeste mensen deugen

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€25,00)
bruna.nl (€25,00)
amazon.nl (€25,00)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:13

Leer samen te werken en zo meer te bereiken.
Zie voor meer informatie mijn review van Dale Carnegie - How To Win Friends and Influence People

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€19,91)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

Neem verantwoordelijkheid en verander je leven drastisch.
Zie voor meer informatie mijn review van Stephen R. Covey - The 7 Habits of Highly Effective People

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,89)
amazon.nl (€15,82)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:21

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€27,99)
amazon.nl (€18,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€22,99)
amazon.nl (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,39)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€24,99)
amazon.nl (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:11

Leer samen te werken en zo meer te bereiken.
Zie voor meer informatie mijn review van Dale Carnegie - How To Win Friends and Influence People

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€19,91)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:22

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,39)
amazon.nl (€12,71)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:12

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€24,99)
amazon.nl (€24,99)
bruna.nl (€24,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:11

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€21,99)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:14

Extreme focus, toewijding en recht op je doel afgaan.
Zie voor meer informatie mijn review van Michael Pilarczyk - Master Your Mindset

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,95)
bruna.nl (€21,95)
amazon.nl (€21,95)
Laatste update op: 9 december 2022 - 07:53

Plaats een reactie