De beste Mindfulness boeken – top 10 van Januari 2023

Mindfulness boeken leren je om deze gedachtepatronen te doorbreken en beter aanwezig te zijn in jouw ‘nu’. Lijkt dit je ook interessant en wil je hier wel eens een boek overlezen, lees dan mijn top 10 mindfulness boeken goed door. Per boek geef ik een korte omschrijving zodat jij kunt zien wat het beste op jou als persoon aansluit.

Wie ben ik? Ik ben Perry de Ruijter, project manager sinds 2011 en continue bezig met zelfontwikkeling. Door het lezen van boeken, het testen van slimme software en het aanschaffen van comfortabele producten probeer ik het leven elke dag eens stukje fijner te maken. Lijkt jou dat ook wat? Lees dan verder.

Inhoudsopgave

Top 10 boeken over Mindfulness

Mindfulness kan voor velen nogal een zweverige term zijn. Wat betekent het nu precies? Mindfulness is eigenlijk alles wat met je bewustzijn te maken heeft. Iets mindful doen betekent dat je iets bewust doet. Nu denk je misschien, ik doe alles toch al bewust? Maar het zal je verbazen hoe ‘onbewust’ we eigenlijk leven.

Door mindfulness te beoefenen ga je bewuster met je leven om, neem je bewuster beslissingen en zul je op den duur merken dat dit een heel positief effect heeft op jou als mens en op het leven dat je leidt.

Er zijn heel veel boeken over mindfulness te vinden en elk boek leert jou op zijn eigen manier bewuster in het leven te staan. Je wordt in feite getraind en opnieuw geprogrammeerd zodat je in het ‘hier en nu’ leeft. Bewust en aanwezig.

Het voordeel van mindfulness is dat je veel zorgen wegneemt. Vaak leef je toch in het verleden of maak je je al druk om je toekomst. Je hoort jezelf vaak zinnen zeggen die met de volgende woorden beginnen: ‘Wat als’ en ‘Had ik maar’. Door gericht te zijn op je verleden of juist op je toekomst neem je de aandacht en energie weg van het enige moment waar jij effectief invloed op hebt: Het nu.

Mindfulness tip van Perry

Op YouTube en Spotify staan beginners cursussen van 5 tot 10 minuten per aflevering. Heel makkelijk om in te stappen! Ik vind zelf het ‘Meditation Moments’ platform van Michael Pilarczyk erg sterk.

Top Mindfulness boeken kopen

Wil jij jezelf ook onderdompelen in de wereld van het mindful zijn, bekijk dan zeker deze boeken. Elk boek laat jou op zijn eigen manier kennis maken met de wereld van mindfulness.

Bewuster in het leven staan heeft veel voordelen. De voordelen en de resultaten beperken zich niet alleen in je privéleven, maar zullen zich doortrekken naar elk aspect van je leven. Ook op zakelijk vlak zul je veel profijt hebben als je wat meer mindful in het leven staat. Deze boeken zijn daarom voor iedereen ‘must reads’.

Ben jij klaar om je leven te verrijken en een stuk vrediger met veel innerlijke rust je leven te leiden, lees dan snel verder.

1. The Power of Now – Eckhart Tolle

Ik kan deze lijst niet anders beginnen dan met het boek dat wordt gezien als het oerboek binnen dit genre. Namelijk het boek van Eckhart Tolle. The Power Of Now, in het Nederlands vertaald als ‘De Kracht Van Het Nu’ wordt gezien als de bijbel binnen de mindfulness.

Het is eerste boek dat wereldwijd zo veel succes heeft gekend met als thema mindfulness. Eckhart Tolle verscheen in de jaren 90 bij Oprah om over zijn boek te spreken en toen is het balletje gaan rollen. Het boek is op zo’n fijne manier geschreven dat je het aan één stuk door wilt uitlezen. Het is een boek waarbij je je onmiddellijk gezien en gehoord voelt.

Het boek richt zich op het hier-en-nu, een plaats waar problemen niet bestaan. Door meer in het moment zelf te zijn zul je gelukkiger in het leven staan.

Fijn instapboek voor mindfulness
Verandert je kijk op het leven
Geen hogere wiskunde
Niet voor iedereen

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,99)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:57
Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:56

2. Mindfulness (voor een gelukkig leven) – Thich Nhat Hahn

In het boek van Nhat Hahn zul je leren hoe je mindfulness kunt implementeren in jouw leven. Dit door middel van veel voorbeelden uit de praktijk en mindfulness oefeningen.

Ook richt Nhat Hahn zich op meditatie. Deze meditatieoefeningen zijn in ruim 60 jaar ontwikkeld in een speciaal Boeddhistische monniken gezelschap. Nhat Hahn was zelf een Vietnamese boeddhistische monnik die grote successen heeft behaald met de door hem ontwikkelde meditaties. Enkel voor deze oefeningen is dit boek al het aanschaffen waard.

Ben je opzoek naar een boek dat je ook veel praktijk oefeningen aanbiedt naast de theoretische leerstof? Dan is dit boek echt iets voor jou.

Fijne, duidelijke oefeningen
Praktische insteek
Boek bouwt stap voor stap op
Laatste deel boek is complex

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:50

3. Stillzitten als een Kikker – Eline Snel

Dit is een heel leuk mindfulness boek voor kinderen. Ook kinderen kunnen stress voelen en met moeilijke situaties te maken krijgen. Omdat kinderen niet zo goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan kunnen bepaalde vertoningen in hun gedrag ontstaan. Denk hierbij aan moeite hebben ergens de aandacht bij te houden, zich goed te kunnen concentreren of uit het niets heel boos te worden.

In het boek ‘Stillzitten als een Kikker’ krijgen de kinderen tools om met deze gevoelens en gedachten om te gaan. Hierdoor kunnen kinderen zich bewuster bezig te houden met hun gevoel. Dit doen ze natuurlijk onder de begeleiding van een volwassenen.

Er staan oefeningen in die je samen met me kind kunt doen. Deze oefeningen worden aangevuld met andere praktijkvoorbeelden en leuke verhaaltjes. De theorie is heel eenvoudig waardoor het makkelijk te volgen is voor zowel kinderen en volwassenen.

Leerzaam
Makkelijk, toegankelijk boek
Voor ouders en kinderen samen
Oefeningen apart online of op CD

4. Mindfulness voor Beginners – Jon Kabat-Zinn

Ben je zelf nog niet helemaal thuis in de wereld van mindfulness, dan is dit boek zoals de titel al verraad goed om er mee te beginnen. Het boek is vrij theoretisch met niet heel veel praktijkvoorbeelden en oefeningen, maar het geeft je wel een goede indruk van wat mindfulness precies is en hoe je dit kunt inzetten om je leven te beteren.

Kabat-Zinn richt zich op 5 stappen om zo de wereld van mindfulness te begrijpen en deze ook toe te passen op je eigen leven. Die 5 stappen zijn: beginnen, volhouden, verdiepen, rijpen en oefenen.

Ondanks dat er niet veel praktijkvoorbeelden in staan, kun je er wel 5 meditaties in vinden. Deze meditaties worden wereldwijd geroemd en ook gegeven op seminars. Daardoor is het boek een fantastische bron voor inspiratie en onderdompeling in de wereld van de mindfulness.

Maak kennis met mindfulness
Grondlegger van mindfulness
No nonsense, duidelijk
Niet iedereen haalt er wat uit

5. Mindfulness – Mark Williams en Danny Penman

Dit boek is geschreven door Williams en Penman die ooit studenten waren bij de hierboven genoemde mindfulness goeroe Jon Kabat-Zinn. Hij heeft ook het voorwoord geschreven voor het boek van Williams en Pennman.

Waar Kabat-Zinn zich vooral richt op wat Mindfulness is en flink wat theorie behandeld, richten Williams en Pennman zich meer op gedachtes en gevoelens en hoe mindfulness dit op een positieve manier kan beïnvloeden.

Het boek is juist minder gefocust theorie, maar meer praktijkvoorbeelden en meditaties. Om hun praktijkvoorbeelden te ontwikkelen hebben ze zich gebaseerd op de MBCT. De MBCT staat voor Mindfulness Based Cognitive Therapy. Deze therapiesoort wordt vaak ingezet door psychologen om de gedachtegang van de mens op een positieve manier te beïnvloeden. Het boek komt met een audio meditatie die je thuis kunt beoefenen.

Eenvoudig, toegankelijk
Bruikbare, praktische tips
Zet je aan het denken
Bijhorende CD niet altijd geleverd

6. Goed Zoals Je Bent – Frederike Mewe

Dit boek pakt jouw onzekerheid aan. Laten we eerlijk zijn, iedereen kan wel eens onzeker zijn. Vaak is het dat irritante stemmetje in ons hoofd dat weer kritiek levert bij alles wat we doen. Dat stemmetje volledig uitschakelen lukt vaak niet, maar je kan het stemmetje wel een flinke toon lager laten zingen.

In het boek van Mewe neemt ze je mee de therapiekamer in. Er worden heel veel persoonlijke verhalen gedeeld waarin je je zeker zult herkennen en daarnaast biedt ze ook praktische oefeningen aan. Het leert je jouw gevoelens aan te gaan in plaats van te ontwijken en door je heel bewust in het hier-en-nu te begeven zul je merken dat je deze gevoelens beter een plek zult kunnen geven.

Kamp jij met een negatief zelfbeeld en wil je het eens goed aanpakken, dan is dit écht het boek voor jou. Je leert jezelf opnieuw te accepteren en op een positieve manier verder te gaan met je leven.

Goed voor je zelfvertrouwen
Overkom je valkuilen
Eerlijke praktijkvoorbeelden
Geen negatieve punten

7. Nooit Meer Piekeren – Marleen Derks

Piekeren doen we allemaal wel eens. De één doet het wat meer dan de ander.

Piekeren is het perfecte voorbeeld van waarom mindfulness juist zo goed is voor de mens. Als je piekert, ben je eigenlijk niet aanwezig in het hier-en-nu. Je piekert of over je verleden of over je toekomst. En dat moeten we aanpakken en elimineren.

In het boek van Derks richt je je wederom op het hier-en-nu. Echt aanwezig zijn in het moment. Door middel van praktijkoefeningen krijg je meer inzicht in je eigen denken en doen. Je zult leren waar bij jou de piekergevoelens vandaan komen om deze vervolgens ook aan te pakken. Derks omschrijft dit proces als ‘ontpiekeren’.


Derks verteld ook veel over haar eigen ‘pieker verleden’ en geeft aan wat bij haar juist totaal niet hielp. Doordat zij zich niet goed geholpen voelde, heeft ze uiteindelijk haar eigen KEUZE methode ontwikkeld waarmee piekergedrag bestreden kan worden. Het is een hele succesvolle 5 stappen methode waarbij jij jezelf eindelijk kunt ontpiekeren. Derks is zelf psychologe en haar methode is ook wetenschappelijk onderbouwd. Een heel interessant boek, vooral als je zelf ook kampt met veel pieker gevoelens.

Voor iedereen interessant
Verander je denkpatroon
Veel ervaring als psycholoog
Wordt geen ‘pluk de dag’ persoon

8. Leef Meer, Denk Minder – Pia Callesen

Hoe de eerder genoemde Marleen Derks in Nederland de ‘Piekerpoli‘ heeft opgericht heeft haar Deense collega psychologe Pia Callesen iets vergelijkbaars in Denemarken opgezet.

Het boef ‘Leef Meer, Denk Minder’ is ook gericht op piekeren en wordt het niet leven in het hier-en-nu als de grote boeman gezien. Callesen beschrijft veel theoretische voorbeelden die hand in hand gaan met haar praktijk begeleidingen die je kunnen helpen om van je piekerverslaving af te komen.

Callesen is van mening dat veel depressies voortkomen uit ‘overthinking’, dus te veel na denken. Hierdoor gaan mensen piekeren en ontstaan er meer negatieve gedachten die zich opstapelen en opstapelen tot er geen begin of eind meer te vinden is. In haar boek leert ze jou op een vrij directe en radicale manier hoe jij van deze pieker gewoontes af kunt komen en weer grip kunt krijgen over je eigen doe-en denkprocessen.

Helpt echt om te ontpiekeren
Leef meer in het hier-en-nu
Aanpak wordt online geprezen
Niet iedereen zal er baat bij hebben

9. Overprikkeld Brein – Charlotte Labee

Labee belooft je meer rust en balans in 10 weken als je elk stap van haar boek nauwkeurig volgt. Labee geeft veel theoretische informatie over waarom het brein overprikkeld en oververmoeid raakt en hoe je dit kunt voorkomen. Stap voor stap neemt ze je mee in het herkennen van deze symptomen en hoe je deze kunt aanpakken.

Er staan veel meditaties en mindfulness oefeningen in het boek die zich richten op je volledige gezondheid. Zo wordt er ook aandacht besteed aan sporten en voeding en wordt er een verbinding gelegd tussen je mentale-en fysieke gezondheid. Pas als dit volledig in balans is zul jij je het best voelen en je innerlijke rust weer kunnen ervaren. Dit boek streeft ernaar jou weer energieker het leven in te sturen nadat je het 10 weken plan hebt gevolgd.

Enige boek in deze lijst tegen prikkels
Fijne inspirerende vrouw
Aangrijpend levensverhaal
Haar platform is omvattender

10. Je Bent Al Genoeg – Thijs Launspach

Thijs Launspach is een psycholoog, columnist en leraar aan The School of Life. Hij heeft inmiddels flink wat boeken geschreven over mindfulness en de mentale gezondheid. Zijn boeken spreken vooral een jonger publiek aan van mensen met een leeftijd tussen de 18 en 40 jaar. Dit komt vooral door zijn taalgebruik.

Lees je de boeken van Launspach dan voelt het soms alsof je met een vriend in de kroeg zit te kletsen over het leven. Maar dan wel met een vriend die een achtergrond heeft in de psychologie. De manier van schrijven is toegankelijk en het leest lekker weg.

Ook hier wordt veel aandacht besteed aan hoe je overleeft in een wereld waar prestatiedruk en het creëren en behouden van een top imago hand in hand met elkaar gaan. Voldoe je aan de voorwaarden die de maatschappij stelt? Voldoe je aan de torenhoge voorwaarden die jij aan jezelf stelt?

Launspach leert je jezelf opnieuw te omarmen en te accepteren en je zult nieuwe inzichten krijgen waardoor je door zult krijgen dat ook jij goed genoeg bent. Niet zweverig, maar lekker recht voor z’n raap.

Humoristische insteek
Down to earth, normale voorbeelden
Breed georienteerde, inspirerende man
Beetje hip & populair geschreven

Gevonden wat je zocht?

Zoals eerder gezegd is niet elk boek voor iedereen maar ik ben er wel zeker van dat in de bovenstaande lijst van 10 boeken met als thema mindfulness er ook minstens één voor jou bijzit.

Kijk goed naar je eigen behoefte. Wil je een boek met juist veel theorie of een boek dat zich richt op meditaties? Wil je een boek dat echt voor beginners is of wil je een boek dat zich richt op mensen die al een kennis hebben van mindfulness? Lees de lijst nog een keer goed door en maak een keuze die het beste bij jou past. Geen enkele keuze is verkeerd, probeer zelf aan te voelen wat het beste aanvoelt en ga daarvoor.

Uitgelicht

De beste Mindfulness klassieker

Zoals eerder genoemd is ‘The Power of Now’ het oerboek van de Mindfulness boeken. Na de lancering van dit boek door Eckhart Tolle is het topic Mindfulness wereldwijd gegaan en houdt het veel meer mensen bezig.

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,99)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:57

Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:56

Beste Nederlandse Mindfulness boek

Marleen Derks heeft met ‘Nooit meer Piekeren’ echt iets moois neergezet. Door het lezen van slechts 220 pagina’s kan jij piekeren volledig loslaten, elk mens is daarbij gebaat.

Beste Engelse Mindfulness boek

Het beste Engelstalige Mindfulness boek is zonder twijfel ‘Mindfulness’ van Mark Williams en Danny Penman. Zij zijn erin geslaagd om een hele fijne, praktische, toegankelijke eerste kennismaking met Mindfulness te schrijven. Op Amazon heeft het boek meer dan 5000 positieve reviews.

Reviews en recensies

Na mijn studies zocht ik een nieuw middel om mezelf te ontwikkelen. Dat middel werd het lezen van boeken. Met regelmaat review ik die boeken of maak ik samenvattingen. Benieuwd welke? Kijk dan vooral even op de boeken pagina.

Andere boekengenres

Naast de lijst die zich richt op de mindfulness heb ik nog veel meer aanbevelingen op mijn website. Boeken over verschillende thema’s en een bijbehorende top 10 kun je terugvinden op mijn website. Van boeken over de psychologie tot het verbeteren van je mindset en alles wat er tussen zit.

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,99)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:57
Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:56

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€14,99)
bruna.nl (€14,99)
amazon.nl (€14,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:50

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€20,00)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:49

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,00)
bruna.nl (€20,00)
amazon.nl (€20,00)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:49

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,99)
amazon.nl (€14,59)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:49

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:48

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,00)
bruna.nl (€20,00)
amazon.nl (€20,00)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:48

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€22,99)
bruna.nl (€22,99)
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:47

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€19,99)
amazon.nl (€22,99)
bruna.nl (€19,99)
amazon.nl (€22,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:47

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€21,99)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:47

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€10,99)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:57
Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:56

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€20,00)
bruna.nl (€20,00)
amazon.nl (€20,00)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:48

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€15,99)
amazon.nl (€14,59)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 30 januari 2023 - 06:49

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl over tips voor professionals.

Plaats een reactie