Project Management Professional PMP Certification – Wat, hoe en waarom?

PMP logo 200

Meer dan 1 miljoen anderen gingen je voor om de certificering 'PMP' te behalen.

Direct aanschaffen bij:

pmi.org

Er zijn meerdere certificaten te behalen als projectmanager. Een van de bekendste is PMP certification; Project Management Professional. De certificering wordt aangeboden door het Project Management Institute (PMI). Op deze pagina leg ik je uit wat de certificering inhoudt, hoe jij gecertificeerd kan worden en meer.

PMP Project Management Professional

PMP omschrijft zichzelf als de “worlds leading project management certification” (bron). Het doel van de certificering is het verhogen van vaardigheden. Met name werken met mensen, procesgerichtheid en business logica. Recent zijn de onderwerpen agile, hybride en predictive (waterfall) toegevoegd als hoofdstukken in de certificering.

De certificering voegt waarde toe en is zeker weten een pluspunt op je CV. Een reden hiervoor is dat PMP aantoont dat je als persoon bepaalde vaardigheden beheerst. Daarnaast bewijst het behalen van een diploma dat je bereid bent te investeren in je vakgebied. Ook leert PMP je efficiënter en slimmer te werken, waar je in elke latere baan wat aan zult hebben.

Op dit moment zijn meer dan 1 miljoen mensen in 2014 landen PMP gecertificeerd (bron). Ter vergelijking heeft Nederland in 2021 in totaal 817.000 studenten op alle hogescholen samen (bron). Meer dan 1 miljoen is een geweldig mooi aantal voor een opleiding, het instituut kan daar trots op zijn.

1 miljoen projectmanagers
Meer dan 1 miljoen certificaten wereldwijd © Pixabay

PMI (Project Management Institute)

Achter elk concept zit een organisatie. De organisatie achter PMP is PMI. Ik nodig je uit op mijn artikel ‘Wat is PMI‘ om meer over de organisatie te leren.

Projectmanagement.com (onderdeel van PMI)

Alle kennis die door PMI wordt verspreid is gebundeld op projectmanagement.com. Op deze community website is het ook mogelijk voor project managers om kennis en documentatie uit te wisselen. Op de website vind je artikelen, templates, nieuwe connecties en forums met diepgang.

Projectmanagement.com en Manageproject.nl
Mijn doel is om de community van Manageproject.nl in NL net zo groot te maken als Projectmanagement.com wereldwijd, na rato © Pixabay

De vereisten (requirements) voor PMP certification

Niet iedereen kan zomaar een PMP-certificering behalen. PMI vindt het belangrijk dat passende kandidaten deelnemen aan het leerprogramma. De volgende vereisten zijn van toepassing om toegelaten te worden. Nadat je jouw profiel hebt aangemeld wordt jouw aanmelding gekeurd. De voorwaarden om goedgekeurd te worden zijn:

  • Een HBO of universiteir diploma, 36 maanden ervaring met project management, 35 uur studietijd of de CAPM certificering van PMI
  • Een HAVO of MBO-4 diploma, 60 maanden ervaring met project management, 35 uur studietijd of de CAPM certificering van PMI

Wil jij jezelf vandaag nog aanmelden? Klik dan op een van de volgende links.

PMP logo 200

Meer dan 1 miljoen anderen gingen je voor om de certificering 'PMP' te behalen.

Direct aanschaffen bij:

pmi.org

PMP kosten

Om het Project Management Professional (PMP) examen af te nemen zal je tegen de volgende kosten aanlopen. Neem dit mee in je afweging als je het examen wil aangaan.

  • PMP examenkosten zijn $405 voor leden, $555 voor niet-leden van PMI. Een lidmaatschap kost $129 per jaar
  • 35 uur studietijd bij PMI, bijvoorbeeld de 23 uur durende Project Management basics eLearning van $350 voor leden, $400 voor niet leden
  • De CAPM certificering is $225 voor leden, $300 voor niet-leden van PIM
  • Boeken die je helpen om de examens voor te bereiden, in het overzicht hieronder
Rita Gladwell – PMP Exam Prep

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€105,8)
Laatste update op: 20 juni 2024 - 07:04

Greg Horine – Project Management Absolute Beginner’s Guide

Een instapper, een perfect boek voor nieuwelingen in de project manager wereld. Naast de theorie legt het boek ook uit wat je aan PMI of PMP certificering hebt en wat er bij komt kijken.

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 20 juni 2024 - 07:07

Opinie Manageproject.nl

Mijn mening over de Project Management Professionals (PMP) certificering is tweeledig.

Als ik kijk naar de prijs van de training zal je in totaal minder dan €1.000 kwijt zijn voor een bekend, gerenommeerd certificaat. PMI is een serieuze wereldwijde organisatie en biedt naar mijn mening waardevolle studiematerialen aan. Zeker als je nog niet zoveel werkervaring hebt, verwacht ik dat je veel kennis en wijsheid uit het studie- en examentraject haalt.

Daarentegen heb ik in het Nederlandse bedrijfsleven nog nooit iemand over PMP gehoord. Ook ben ik nog nooit naar deze certificering gevraagd. In het bedrijfsleven zijn scrum- en agile cursussen veel gebruikelijker, omdat die in vakgebieden als softwareontwikkeling essentieel zijn. Een kanttekening die ik hierbij moet maken is dat ik met name werkervaring heb in digitale omgevingen. Denk daarbij aan digital marketing en softwareontwikkeling. Het is mogelijk dat in andere sectoren zoals overheid, bouw of finance de certificering meer gangbaar is.

PMP Certification training in Nederland

De primaire aanbieder van PMP examens en studiematerialen is PMI.org.

Het is mij opgevallen dat er ook andere aanbieders zijn van PMP-opleidingen, zelfs in Nederland. Na wat onderzoek werd mij duidelijk dat derde partijen zich als partner van PMI kunnen aanmelden. Als een partner wordt goedgekeurd mogen zijn de officiële merken en opleidingen van PMI aanbieden.

Derde partijen voor PMP certification

De volgende partijen bieden ook PMP-trainingen aan, onder licentie van PMI:

Andere Project Management opleidingen of cursussen

Manageproject.nl is een blog voor Professionals en Managers. Onderwerpen waar ik over schrijf zijn o.a. boeken, tools en software. Kijk zeker even verder op mijn website om andere opties te verkennen.

Mocht je specifiek op zoek zijn naar andere project management methodes of certificeringen, kijk dan zeker ook even op de volgende pagina’s.

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€105,8)
Laatste update op: 20 juni 2024 - 07:04

Een instapper, een perfect boek voor nieuwelingen in de project manager wereld. Naast de theorie legt het boek ook uit wat je aan PMI of PMP certificering hebt en wat er bij komt kijken.

Direct aanschaffen bij:

bol.com
amazon.nl (€20,99)
Laatste update op: 20 juni 2024 - 07:07

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie