Atomic Habits van James Clear (Boek Review September 2023)

Leer goede gewoontes aan, of slechte gewoontes af.
Zie voor meer informatie mijn review van James Clear - Atomic Habits

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,59)
amazon.nl (€10,49)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:51

Als ik het boek Atomic Habits in een korte zin zou moeten omschrijven, zal ik graag willen zeggen dat het een boek is dat gaat over gewoontes.

Het boek richt zich op het aanduiden van alle aangeleerde gewoontes. Zowel de goede gewoontes als de slechte gewoontes en hoe je de goede gewoontes kunt vergroten en de slechte gewoontes kunt afleren. Door je te richten op het aanbrengen van meer structuur en het creëren van gewoontes gelooft de auteur James Clear er in dat je een succesvoller leven op kunt bouwen en uiteindelijk ook veel gelukkiger zal zijn.

Goede gewoontes aanleren, of slechte gewoontes afleren? Als jij zelf ook worstelt met dagelijkse activiteiten kan dit boek je zeker op de goede weg helpen. Vaak moet je zoveel verschillende dingen op een dag doen, dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Of misschien heb je wel een goede structuur, maar zal je juist graag meer tijd investeren in het aanleren van een nieuwe taal, een nieuwe vaardigheid ontwikkelen of meer tijd spenderen aan je hobby. 

Ook hierbij kan dit boek een goede tool zijn die je veel handvatten aan zal reiken om je tijd dusdanig in te weten delen dat je ineens veel meer tijd vrij hebt om te besteden aan zaken die jou als persoon zullen doen groeien. Alles komt neer op het creëren van goede gewoontes en het elimineren van vaak tijdrovende en energie zuigende slechte gewoontes.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
 • Hoe prettig leest dit boek
 • Hoe relevant is dit boek nog
 • Heeft het boek inzichten geboden
 • Prijs
4.5

Over Atomic Habits

Om deze review samen goed te starten is het belangrijk dat je de titel goed begrijpt.

Laten we daarom eerst de titel eens samen bespreken. De titel bestaat uit twee woorden. ‘Atomic’ en ‘habits’. Habits is vrij makkelijk te verstalen, dit zijn gewoonten. Maar wat betekend atomic nu precies? 

Atomic vertaald zich in het Nederlands naar atomisch. Iets is atomisch wanneer het een klein onderdeel is van een groter geheel. Tevens staat het voor iets wat heel klein is, maar tegelijkertijd heel krachtig. Met de titel van het boek wilt James het volgende duidelijk maken.

Kleine veranderingen doen er toe en kunnen leiden naar zeer grootse resultaten“. En deze veranderingen breng je allemaal aan in je dagelijkse gewoonten. Gewoonten zijn handelingen die je dagelijks herhaalt zodat er een patroon ontstaat. Dit patroon dat je volgt zijn jouw gewoonten.

De auteur gelooft er in dat deze gewoontes jou kunnen vormen als mens. Hij is een voorstander van het richten op wie je wilt zijn als persoon en niet per se wat je wilt bereiken. Hij gelooft er in dat als je je richt op wie je wilt zijn als mens en je jouw gewoonten hierop bijstelt je vanzelf zult bereiken wat je graag wilt bereiken. Het past immers bij jou als persoon en bij jouw waarden.

Rome 1 dag gebouwd
Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. Door in kleine stapjes dagelijks aan de stad te werken is het uiteindelijk de prachtige stad geworden © Pixabay

4 wetten van gedragsverandering

Om jouw gewoonten eens goed onder de loep te nemen en je te richten op jouw goede gewoontes en de slechte gewoontes te elimineren heeft de auteur een systeem ontwikkeld dat je kunt toepassen. Hij heeft dit de 4 Wetten van de Gedragsverandering genoemd. 

In het kort zijn dit vereenvoudigde ‘wetten’, ook wel regels, die je kunt volgen om zo positievere gewoontes te implementeren. De 4 weten om goede gewoontes aan te leren zijn volgens Clear:

 1. Verduidelijk wat je moet doen
 2. Maak het aantrekkelijk
 3. Vind eenvoud
 4. Zorg voor voldoening

Ik zal de 4 wetten nog wat duidelijker uitleggen.

Verduidelijk wat je moet doen (#1)

Het is bij alles wat je doet belangrijk dat je weet waar je aan begint. Dit geld ook bij het aanleren van gewoontes. Je wil wel weten wat je precies gaat leren. Om dit in gang te kunnen zetten moet je eerst twee dingen duidelijk maken voor jezelf: De tijd en de locatie. Wanneer je hier meer regelmaat in creëert, dus je gewoonte creëert, zal dit voor je het weet zo automatisch worden dat je jouw gewoonte hebt gecreëerd. 

Je moet voor jezelf bepalen wanneer en waar je jouw gewoonte wilt beoefenen. Stel je wilt hardlopen oppakken. Je besluit voor jezelf dat je dit elke werkdag wilt doen voor dat je naar kantoor gaat. Je doel: hardlopen. Wanneer: Elke dag voordat je naar kantoor gaat. Hoe laat: 7 uur ’s ochtends. Je doel is duidelijk en je weet ook welke stappen je moet ondernemen. Als je dit systematisch en consistent dagelijks doet, zal je zien na een week of 3, 4 dat je een gewoonte hebt gecreëerd. Waar je eerst nog dagelijks bezig bent met het op tijd uitvoeren van je doel wordt het op den duur een automatisme, een gewoonte.

gewoontes en patronen Perry
Tot een paar jaar geleden vond ik tijd vinden voor sporten lastig. Totdat ik er vaste momenten voor vond, er was geen excuus meer om niet te gaan

Maak het aantrekkelijk (#2)

Wanneer je een nieuwe gewoonte wil aanleren kan dit in het begin lastig zijn. Vaak moet je over die eerste drempel heen, waardoor het uiteindelijk allemaal wel weer wat makkelijker zal worden. Maar hoe kom je over die eerste drempel heen? James Clear richt zich in zijn tweede wet op het beloningssysteem. Het wordt aantrekkelijker om met iets te starten als er ook iets leuks tegenover staat

Het is de bedoeling dat je jouw goede gewoonte gaat associëren met positieve en fijne gevoelens. Het moet een gewoonte worden dat aanvoelt als een ‘mag’ en niet als een ‘moetje’. 

 • Leer je een nieuwe taal? Beloon jezelf dan met een trip naar het land waar deze taal gesproken word
 • Ben je met hardlopen aan het trainen? Schrijf je dan in voor de Rotterdam marathon om zo te kunnen laten zien wat je in al die maanden van trainen hebt bereikt
 • Ben je net je eigen bedrijf gestart en heb je jezelf voorgenomen werk weken van 50-60 uur te draaien, beloon jezelf dan met een heerlijke massage in het weekend

Zo koppel je elke activiteit aan iets leuks, iets extra’s zodat je hier ook harder voor wilt werken. Jezelf motiveren kan lastig zijn, maar door te werken met een beloningssysteem zul je merken dat dit je steeds makkelijker af zal gaan.

trakteren Wagyu na success
Na 3 jaar dagelijks zoeken vonden mijn partner en ik eindelijk een koophuis. Om het te vieren hebben wij de vriendengroep op Wagyu beef getrakteerd. €300 per kilo, wel heerlijk!

Vind eenvoud (#3)

De derde wet van James Clear staat volledig in het teken van simpliciteit. Dit houdt in dat je alles in het teken stelt van jouw nieuwe gewoonte zodat niks je meer in de weg staat om dit doel te bereiken. 

Als we even teruggaan naar het voorbeeld dat ik bij wet 1 heb gegeven, het hardlopen voordat je naar je werk gaat, kan je het volgende ondernemen: Zorg dat je elke avond voordat je gaat slappen als je spullen klaar legt. Je sportkleding, je hardloop schoenen en zorg ervoor dat je telefoon goed is opgeladen zodat je een lekker muziekje op kunt zetten tijdens de loop. 

Snap je een beetje welke kant James Clear hiermee op probeert te gaan? Denk na over de stappen die jij kunt ondernemen zodat je jouw nieuwe doel zo goed mogelijk kunt uitvoeren zonder enige obstakels.

Maak je doel ook simpel. Het duurt 3 tot 4 weken tot je doel zich heeft getransformeerd tot een gewoonte. Bouw het langzaam op

Wil je uiteindelijk een Marathon kunnen rennen, richt je dan niet op de gehele marathon vanaf week één, maar richt je op een kleinere afstand. Bouw zo je conditie op en verleg elke week je doel, beetje bij beetje, tot je jouw uiteindelijke doel hebt bereikt.

Om een positieve gewoonte te creëren is het echt belangrijk dat je het in het begin heel simpel houdt. Je wilt het niet zo groot maken dat het direct mislukt en je met een gefaald gevoel zit. Hou het simpel, hou het klein en bouw het op. Stap voor stap tot de gewoonte is gecreëerd.

gewoonte sport perry
1 sportvereniging. Vaste dagen. Geen afhankelijkheden van anderen. Zo zijn er geen belemmeringen meer om wel of niet te gaan © Fitbusz

Zorg voor voldoening (#4)

Dit is een enorm belangrijk punt. Zoals ik bij wet twee ook al heb uitgelegd is het de bedoeling dat je positieve associaties gaat ontwikkelen met je nieuwe gewoonte. 

Het beloningssysteem is een goed begin maar zorg er ook voor dat je directe voldoening haalt uit het aanleren van jouw nieuwe gewoonte. Sta stil bij het positieve dat je aan het doen bent en geef jezelf hier ook de credits voor. Wees heel erg in het hier-en-nu en besef dat je aan het investeren bent in jezelf als persoon. 

Wat ik ook eerder aangaf, het gaat er volgens James Clear niet om wat je wilt bereiken, maar om wie je wilt zijn. Richt je je daarop, dan komt de rest vanzelf. 

Om weer even het voorbeeld van het hardlopen te pakken: Na elke loop kan je trots zijn op jezelf. Je bent je dag goed en sportief begonnen. Je investeert in je eigen gezondheid en elke stap die je zet is een stap in de juiste richting. En laten we eerlijk zijn, van een rondje succesvol hardlopen, daar voelen we ons allemaal toch een stuk lekkerder door?

Waardering training coach Perry
Mijn trainer en ik spreken prestaties naar elkaar uit, wat erg stimulerend werkt. Soms bekrachtigen we prestaties met een biertje © Fitbusz

Conclusie

Alle 4 de wetten van James zijn gericht op positieve associaties. Je implementeert een positieve gewoonte omdat je er positieve gevoelens bij hebt. Wil je juist slechte gewoonte afleren is het de bedoeling dat je deze 4 wetten andersom toepast. In plaats van jezelf te belonen, bedenk je straffen voor jezelf en in plaats van je goed te voelen over een taak bedenk je manieren om je slecht te voelen. 

Dit klinkt cru, maar in feite is het jezelf opnieuw opvoeden en herprogrammeren. Al het goede erin en al het slechte gaat eruit. Denk maar aan een kind dat voor het avondeten een paar koekjes eet terwijl je herhaaldelijk hebt gezegd dat dit niet mag. Als straf krijgt deze dan bijvoorbeeld geen toetje. Dat soort voorbeelden moet je aanhouden wanneer je slechte gewoonte wilt afleren.

Mijn aanbeveling?

Ik kan dit boek werkelijk aan iedereen aanraden. Ongeacht wat je doet in het dagelijks leven, wat je achtergrond is of hoe oud je bent. Ieder mens heeft goede en slechte gewoonte en het is helemaal niet zo een verkeerd idee om hier eens goed bij stil te staan en te kijken hoe jij dingen anders aan kunt pakken. 

Door het elimineren van slechte gewoonten zul je ook echt een gelukkiger mens worden, daar valt niet over te twisten. En dit boek is het perfecte boek om jezelf en je gewoonten eens grondig onder de loep te nemen. James Clear geeft veel persoonlijke voorbeelden waaruit je inspiratie zult halen en je zult gigantisch gemotiveerd worden door zijn enthousiasme. Deze spat er op elke pagina weer vanaf.

Leer goede gewoontes aan, of slechte gewoontes af.
Zie voor meer informatie mijn review van James Clear - Atomic Habits

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,59)
amazon.nl (€10,49)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:51

Wat heeft ‘Atomic Habits’ mij gebracht?

Mijn voorbeeld is in de afbeeldingen van deze blogpost stiekem al voorbij gekomen. De gewoonte waar ik de laatste jaren met name aan heb gewerkt is sporten. En met succes!

Tussen 2017 en 2021 had ik regelmatig last van spanningsklachten. Ademhaling, steken in mijn hoofd, hoofdpijn, slecht slapen en flauwte. Het voornaamste advies dat de huisarts heeft gegeven is om regelmatig te sporten.

Ik ben vanuit mezelf geen sporter. Ik vond sporten niet leuk, zag niet voor me hoe het mij kon helpen en vond sporten daarom niet nodig. Vanuit huis of jeugd ben ik ook niet met sporten opgegroeid. Door mijn klachten vanaf 2017 ontstond er een reden om te gaan sporten, maar ik vond het nog steeds geen leuke bezigheid.

Sindsdien heb ik van alles geprobeerd. Een blauwe maandag rugby, een aantal weken zwemmen, 2 jaar tennis en uiteindelijk outdoor Gym de Fitbusz.

Wat mij tegenstond bij de eerste opties is dat de sporten veel tijd kostten en dat ik afhankelijk was van vrienden om te gaan. Daar bovenop verstoorde Corona de tennismogelijkheden, waardoor ik wéér niets had.

Uiteindelijk vond ik outdoor gym de Fitbusz, een mobiele sportschool die overal kan parkeren en overal in kleine gezelschappen kon werken aan vitaliteit. Bij toeval waren deze plekken op loopafstand van mijn woning, waardoor ik met minimale inspanning kon deelnemen 2 keer per week. Door deze insteek vervielen al mijn eerdere barrières. Ik was van niemand meer afhankelijk, de sessies kosten mij maar 45 minuten en de reistijd is minimaal.

gewoonte sporten met fitbusz
Mijn trainers Albert en Marissa van Fitbusz © Fitbusz

Zoals aanbevolen in Atomic Habits heb ik ervoor gezorgd dat sporten bij de Fitbusz een gewoonte werd. Ik heb vaste dagen gekozen om te sporten en mijn werkweek daarop aangepast. Hierdoor had ik helemaal geen barrières meer om te sporten.

Uiteindelijk werd ik ook echt gelukkiger van dit ritme. Ik had eindelijk de juiste balans gevonden van sporten en werken, en merkte dat mijn klachten met de maanden minder werden. Als bonus werd mijn lichaam ook krachtiger en strakker. Dit was niet mijn voornaamste doel, maar wel een mooie bijkomstigheid.

Ik ben heel blij dat ik deze sportgewoonte heb kunnen ontwikkelen met hulp van Fitbusz. Albert en Marissa zijn ervaren trainers en hebben mij hierbij enorm geholpen, bedankt!

Over auteur James Clear

James Clear is een Amerikaanse auteur die zich richt op zelfhulp en management boeken omtrent onderwerpen zoals gewoonten, assertiviteit en beslissingen nemen. Hij heeft zijn eerste boek in 2012 uitgebracht en inmiddels zijn er al meer dan 5 miljoen van zijn boeken wereld wijd verkocht. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan 50 talen. 

Ook spreekt hij regelmatig op beurzen en geeft hij seminars over zijn boeken. Hij wil zich echt inzetten om mensen de beste versie van zichzelf te laten zijn en hij wil dit graag bereiken door zich te richten op het geen wat men vaak al in huis heeft, maar dit soms even uit het oog verliest.

james clear foto 2019
James Clear in 2019 © Jordanharbinger

Andere boeken van James Clear

Niet iedereen vind het prettig om boeken in het Engels te lezen. Gelukkig is er ook een Nederlandse versie van ‘Atomic Habits. Veel leesplezier!

Management Boeken die ook interessant zijn

Mijn website staat boordevol interessante tips van boeken die je wellicht ook interessant vindt. Ik heb enkel de beste boeken geselecteerd en geef bij de meeste boeken een duidelijke recensie zodat je direct al kunt zien of het boek wat voor jou is of niet. Voor project management boeken, mindfulness, psychologie, mindset en management heb ik zelfs een apart pagina’s.

Vergeet dus niet om dit ook te checken, wie weet welk ander boek je ontdekt!

Productinformatie Atomic Habits

 • Naam: Atomic Habits
 • Auteur: James Clear
 • Uitgegeven in: 2018
 • Aantal pagina’s: 320
 • Taal: Engels
James Clear - Atomic Habits cover
‘Atomic Habits’ van James Clear

Leer goede gewoontes aan, of slechte gewoontes af.
Zie voor meer informatie mijn review van James Clear - Atomic Habits

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,59)
amazon.nl (€10,49)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:51

Leer goede gewoontes aan, of slechte gewoontes af.
Zie voor meer informatie mijn review van James Clear - Atomic Habits

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,59)
amazon.nl (€10,49)
amazon.nl (€14,59)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:51

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€21,99)
bruna.nl (€21,99)
amazon.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie