The Paradox of Choice van Barry Schwartz (Boek Review April 2024)

Barry Schwartz – The Paradox of Choice

Minder keuzes maken je gelukkiger dan het hebben van meer keuzes.
Zie voor meer informatie mijn review van Barry Schwartz - The Paradox of Choice

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,47)
amazon.nl (€15,50)
Laatste update op: 15 april 2024 - 07:34

Dit boek van Barry Schwartz legt uit waarom het prettig is minder keuzes te hoeven maken in het leven. Bovendien waarom het prettig is altijd maar uit 2 of 3 opties te hoeven kiezen in plaats van tientallen. Beide gevallen verminderen stress en helpen jou te focussen op dingen die echt belangrijk zijn.

Je krijgt meer rust in je hoofd als je uit 2 in plaats van 20 opties kan kiezen. Je krijgt nog meer rust als je keuzes aan anderen kan delegeren. Die rust kan je gebruiken voor dingen die belangrijk zijn voor je, dingen waar je prioriteit aan wil geven. In deze review leg ik uit hoe het boek deze inzichten biedt, en of het boek de moeite waard is. Ontdek het zelf, die 288 pagina’s ben je zo doorheen.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.9

Over The Paradox of Choice

Vanaf het eerste voorbeeld in het boek is het duidelijk waar Barry naar toe wil: focus door eenvoud. Barry legt uit waarom dagelijkse keuzes vaak bizar zijn en hoeveel keuzes je tegenwoordig per dag moet maken. Het voorbeeld dat hij gebruikt is dat je bij het kopen van een spijkerbroek tegenwoordig 10 stoffen, 5 sluit vormen, 6 kleuren en daarnaast tal van accessoires kan kiezen. Een persoon die weinig interesse heeft in mode is er gebaat bij om niet zoveel keuzes te hoeven maken om een spijkerbroek aan te kopen. En guess what, de gemiddelde mens is geen fashion lover en heeft geen behoefte aan al deze opties. De hersencapaciteit die nodig is om al deze keuzes te maken kan zo’n persoon beter bewaren voor keuzes die wel belangrijk zijn voor hem of haar.

Aan de hand van het spijkerbroeken voorbeeld gaat Barry verder. Er zijn dagelijks ontzettend veel keuzes die makkelijker worden als de opties om uit te kiezen kleiner zijn. Of nog beter, als je keuzes die voor jou niet belangrijk zijn door anderen kan laten maken. In beide gevallen bewaar je als persoon ruimte in je hoofd om je te focussen op dingen die prioriteit hebben. Door je focus te reserveren voor belangrijke keuzes kan je verder komen in de hobby, baan of bezigheid waar je de prioriteit op wil leggen. In het boek geeft Barry nog een aantal voorbeelden, en vooral ook handvaten en advies voor hoe je eenvoud in keuzes kan vinden.

Mijn aanbeveling?

Ik zou het boek absoluut aanbevelen. Het boek leert elk mens te focussen op wat voor hem of haar belangrijk is. Deze lessen neem je je hele leven mee, en kan je in zowel privé als werksituaties gebruiken.

Minimalism
Minimalisme. Heerlijk. De eenvoud die ontstaat als er weinig is om over na te denken

Wat heeft The Paradox of Choice mij gebracht?

In 2020 heb ik ‘The Paradox of Choice’ voor het eerst gelezen. Ik was toen 29. Voor die tijd maakte ik mijn keuzes nooit bewust. Ik kreeg keuzes voorgeschoteld en die maakte ik als die zich voordeden. Het maakte daarbij niet uit of ik het onderwerp boeiend vond of dat ik uit 30 varianten moest kiezen. Ik heb daar nooit per se stress van gehad of op een andere manier hinder van ervaren, maar toch is er iets verandert sinds 2020.

Een voorbeeld zijn decoratieve huiselijke accessoires. Mijn vriendin vroeg mij vaak om mijn mening als die werden aangeschaft, waarbij mijn brein vaak vast sloeg omdat ik geen mening had. Sinds het lezen van het boek geef ik eerlijk aan dat ik ‘geen mening’ heb. Daarnaast heeft mijn vriendin de vrijheid gekregen om over kleine, decoratieve spullen ons huis te beslissen. Zij heeft er meer kijk op, heeft er oprecht gevoel voor en krijgt er energie van.

Een ander voorbeeld met mijn partner zijn keuzes voor een lange termijn, zoals hypotheken, verzekeringen en beleggingen. Van deze onderwerpen krijg ik juist energie, omdat ik het fijn vind een goede deal te maken en een goede keuze te maken voor de lange termijn. Mijn vriendin krijgt hier geen energie van en delegeert de keuzes die hierin gemaakt moeten worden graag aan mij. Natuurlijk houden we elkaar wel op de hoogte van alles wat loopt, wat wel zo gezond is in een relatie. Hierdoor houdt mijn vriendin energie over voor dingen die zij leuk vindt.

Deze rolverdeling klinkt traditioneel en oer-Hollands, maar het draait vooral om het vinden van rust en krijgen van energie. Als jij op deze manier ook keuzes voor je ziet die je zou kunnen herverdelen in je relatie of op werk, laat het me weten in de reacties!

Ik was eigenlijk naar iets anders op zoek?

Het boek is niet persé het boek waar ik naar op zoek was in 2020. Ik was op zoek naar literatuur over ‘maximizers’ en ‘satisficers’.

Maximizers zijn mensen die altijd de beste deal willen hebben, en de beste keuze uit alle opties. En dan binnen no-time weer iets nieuws of beters willen. Satisficers vinden elke optie prima en hebben snel vrede. Zij zijn niet zo streverig en genieten van de kleine dingen. Je raad het al, ik ben een maximizer. Ik zoek naar literatuur over dit onderwerp omdat ik soms moe word van mezelf.

‘The Paradox of Choice’ bevat wel een hoofdstuk over dit onderwerp, maar gaat niet alleen over maximizers en satisficers. Barry Schwartz legt wel uit dat maximizers sneller gelukkig zullen zijn als zij uit 2 opties moeten kiezen in plaats van 20. Ook legt hij uit waarom het prima is om een satisficer te zijn, en waarom je er zelfs naar zou moeten streven om vaker een satisficer te zijn.

Deze inzichten vond ik waardevol, maar ik zou er graag nog meer over lezen. Mocht je een boek aanbevelen dan hoor ik het graag in de reacties.

Over auteur Barry Schwartz

Barry Schwartz (1946) is een Amerikaanse psycholoog, schrijver en gastspreker. Op het moment van schrijven is Barry Schwartz professor bij Swarthmore College en University of California. Met regelmaat schrijft hij artikelen in o.a. de New York Times en Americal Psychologist.

Barry Schwartz in 2017 (bron & ©)

Boeken waar Barry Schwartz ook verantwoordelijk voor is zijn ‘Practical Wisdom: The Right Way’, ‘Do the Right Things’ en ‘Why we Work’. De inhoud van deze boeken valt op het raakvlak van economie en psychologie.

Uitgaven van The Paradox of Choice

Zoals bij elke bestseller is ook van The Paradox of Choice een Nederlandse vertaling gemaakt.

Barry Schwartz –  De Paradox van Keuzes

De Nederlandse vertaling van een boek met geweldige levenslessen. Kies bewust, in elke te maken keuze op elk moment van de dag. Door de opties beperkt te houden of zelfs keuzes te delegeren zal jij minder stress ervaren en gelukkiger worden.

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€30,35)
bol.com (€49,95)
Laatste update op: 15 april 2024 - 07:18

Management Boeken die ook interessant zijn

Regelmatig blog ik over boeken die interessant zijn voor professionals. Denk aan Mindset, Mindfulness of psychologische boeken zoals The Paradox of Choice. Bekijk zeker even mijn andere pagina’s als je meer lees inspiratie wilt. Veel leesplezier!

Productinformatie The Paradox of Choice

  • Naam: The Paradox of Choice
  • Auteur: Barry Schwartz
  • Uitgegeven in: 2016
  • Aantal pagina’s: 304
  • Taal: Engels
The Paradox of Choice Barry Schwartz
‘Paradox of Choice’ van Barry Schwartz

Minder keuzes maken je gelukkiger dan het hebben van meer keuzes.
Zie voor meer informatie mijn review van Barry Schwartz - The Paradox of Choice

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€13,47)
amazon.nl (€15,50)
Laatste update op: 15 april 2024 - 07:34

De Nederlandse vertaling van een boek met geweldige levenslessen. Kies bewust, in elke te maken keuze op elk moment van de dag. Door de opties beperkt te houden of zelfs keuzes te delegeren zal jij minder stress ervaren en gelukkiger worden.

Direct aanschaffen bij:

amazon.nl (€30,35)
bol.com (€49,95)
Laatste update op: 15 april 2024 - 07:18

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie