Miro Review, Tips en Templates in Juli 2024

Deze Miro review is geschreven in samenwerking met vriend- en collega Marijn Willemse. Marijn werkt bij een games studio en de ontwikkeling van spellen behoeft multidisciplinaire teams die constant in de weer zijn over ideeën, vorm en inhoud. Een whiteboard is daarbij een geliefd instrument om de informatie mee bij te houden. 

In de loop der jaren is Marijn met zijn team meer online informatie gaan opslaan met tools zoals Trello voor kanban, of Slack voor de communicatie. Bij de aanvang van de coronacrisis ontstond er echter een gapend gat in zijn tooling: de grote witte muur waar gedurende de loop van onze projecten ideeën, plaatjes, schetsen en mindmaps op verzameld werden.

Waar je soms even samen naar toe liep om het te hebben over die ene feature, waar je feedback gaf over de illustraties van een collega, of waar je samen met je team en wat memovellen een brainstorm deed. Marijn zei altijd dat dit niet te vervangen was, maar hij neem inmiddels zijn woorden terug. Met de vrijheid die het programma je biedt, de snelheid waarmee het dit doet en het laagdrempelige gebruiksgemak “wens ik niet meer terug te gaan naar tijden van pen en papier.”

Hoofdredenen om Miro: te gebruiken zijn

  1. Gebruiksvriendelijkheid
  2. Sterke visuele weergaves
  3. De eenvoud van samenwerken
Miro typical meeting
Een typische Miro situatie waarbij meerdere mensen kladpapiertjes samenbrengen © Miro.com
Mijn ervaring met Miro
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Innovatie
  • Security
  • Kosten
4.8

Wat is Miro?

De softwareoplossing Miro is een online platform om op afstand in samen te werken. Dat lijkt op de beschrijving van concurrerende software als Trello of Asana. Het verschil is dat Miro focust op visuele manieren van samenwerken, zoals een kladbord, kladpapier, tekenen en illustreren.

Miro is een softwareproduct dat het mogelijk maakt om via de computer een virtueel whiteboard te gebruiken. Dat lijkt op het eerste gezicht niet revolutionair, maar in de praktijk is het bijzonder nuttig. Een whiteboard is een onmisbaar item voor creatieve teams, voor wie het de ruimte biedt om gezamenlijk ‘werk’ te verzamelen, te plannen en te ordenen in de vorm van memovelletjes, krabbels, foto’s etc. Miro kan veel meer en maakt het mogelijk om realtime over de hele wereld met anderen te bouwen, te presenteren en samen te werken.

Als je Googelt op de letterlijke betekenis van Miro kom je planten, een supermarkt keten, een schilder en een aantal historische figuren tegen. Ook kom je een andere softwareoplossing tegen.

Historie

De tool bestaat al sinds 2011, maar vóór 2019 heette het nog RealtimeBoard.

De oprichter is Andrey Khusid. Het is mij niet duidelijk wat het aandeel van Nederland is in de oprichting van Miro, maar dat aandeel is er zeker. Als ik de website nu bekijk, is een deel van het hoofdkantoor in Amsterdam en een deel in San Francisco. Ook lijkt het erop dat een groot deel van het personeel inclusief Andrey zelf in Nederland werkt. Deze conclusie trek ik uit het aantal werknemers op LinkedIn in Nederland. Ik vind het gaaf om te zien dat zo’n groot en succesvol softwarebedrijf (deels) gevestigd is in Nederland. Neerlands trots zullen we maar zeggen 🙂

In de afgelopen jaren ondergaat het bedrijf hyper groei en verspreidt het zich als een lopend vuurtje. In 2022 bracht het bedrijf 400 miljoen dollar mee naar huis in een nieuwe financieringsronde. Deze investering ging gepaard met een waardering van 17,5 miljard dollar. 

Ze hebben veel geïnvesteerd in het product, de marketing, het merk en de verkoop. En dat is te zien. Er is veel veranderd op het gebied van eenvoud, snelheid en gebruiksgemak, en dit blijven ze doen met regelmatige updates.

Miro verschillende weergaven
De verschillende weergave mogelijkheden © Miro.com

Wat onderscheid Miro

In vergelijking met andere whiteboard programma’s blinkt Miro uit in zijn betrouwbaarheid, snelheid en gebruiksgemak. 

Marijn:

“Miro werkt ontzettend snel en geeft geen kik bij het verwerken van grote hoeveelheden vormen of bestanden. Tijdens belangrijke ontwerpsessies ben ik in staat gedachten mee te schrijven zonder dat ik me verhinderd voel door de interface. Het programma is vergevingsgezind in fouten: ‘undo’ werkt betrouwbaar en er zijn automatische backups. Mocht het dus echt zover komen dat iemand het bord heeft verziekt, dan kun je een oude versie makkelijk terughalen. 

Wat ook vaak voorkomt bij programma’s die werken in ‘real-time’, is dat er synchronisatieproblemen optreden. Miro vangt dit altijd netjes op met een ‘even geduld’-melding, en het is mij nog nooit voorgekomen dat een bord onbruikbaar is geworden.”

Niet Lucidspark of FigJam

Lucid Software Inc., bekend van diagramsoftware Lucidchart, kwam eind 2020 met Lucidspark, die op het oppervlak haast niet te onderscheiden is van Miro.

Hetzelfde valt te zeggen voor FigJam, de online-whiteboarding-software van het bij designers bekende Figma. Het is duidelijk dat deze bedrijven de vraag tijdens de coronacrisis erkende, en het succes van Miro wilde kopiëren.

Volgens de 2021 UX Design Tools Survey wordt Miro echter het meeste gebruikt in de industrie, het beste beoordeeld en het goedkoopste aangeboden.

Daarbij komt dat alleen FigJam en Miro een desktop app is, wat de gebruikerservaring ten goede komt. In mijn beleving is FigJam onlosmakelijk verbonden met de prototyping-software, en merk je dat veel features daar op gespecificeerd zijn.

Ben je een designer en wil je de schetsen uit je team direct vertalen naar mockups? Dan is FigJam het overwegen waard. Wil je meer dan alleen designen? Dan vind ik Miro de sterkste keuze.

Use cases
De verschillende situaties waarin je het programma kan gebruiken © Miro.com

Fijne functionaliteiten?

Niet alleen biedt Miro de hulpmiddelen die nodig zijn om traditionele whiteboards in een online omgeving te creëren, maar de oplossing overstijgt zich met geavanceerde functies. 

Om er maar een paar te noemen: 

  • Het betrouwbaar kunnen verplaatsen en kopiëren van grote hoeveelheden aan informatie
  • het kunnen annoteren met emoji’s
  • het opzetten van een kanban bord met slimme kaartjes
  • het kunnen maken van flowcharts

Kortom, werken binnen deze software is net als werken binnen een traditioneel kantoor, maar dan online.

Miro anywhere in the world
Je werkt tegenwoordig overal in de wereld, waar het voor jou prettig is © tookapic (via Pixabay)

Veiligheid en security

Om je bord veilig te kunnen delen met externen ondersteunt elk bord een toewijzing van view- of edit-rechten, of kun je je bord beschikbaar maken met een wachtwoord-beschermde URL. Om je werk nóg meer te kunnen delen of om een backup te maken kun je je bord exporteren als PDF’s, een afbeelding of een backup bestand.

Integraties met andere software

Het integreren van software betekent dat programma’s aan elkaar gekoppeld worden. Daarna wordt het makkelijk om informatie uit te wisselen tussen de een en het andere programma.

Miro heeft standaard integratie mogelijkheden met Google Calendar, Jira, Zoom, Microsoft Teams, Slack en 100+ andere softwareoplossingen. Het volledige overzicht kan je op de Miro Marketplace vinden.

Werken met Miro

Miro is robuust genoeg dat tot 100.000 mensen kunnen samenwerken aan een project in real-time. Eindeloze whiteboards bieden jouw project een online thuisplek voor het vergaren van informatie en het verrichten van werk. Of je nu werkt in marketing, softwareontwikkeling, ontwerp, het onderwijs of anders, het hebben van een whiteboard in de cloud is onmisbaar. 

Voorbeelden van samenwerken

De software helpt ook om werknemers op afstand het gevoel te geven dat ze een deel zijn van het team. Het Duitse woord Gesamtkunstwerk is hierbij passend in de zin dat het de verschillende werkstromen uit het team verenigt en aanvult. Zo ben je als organisatie beter in staat om op afstand meer feedback op ideeën te genereren en kruisbestuiving in het team te bevorderen.

Voor projectmanagers met een team op afstand is Miro een hele opluchting. Waar normaal het werk ‘verborgen’ raakt in individuele bestanden en hulpmiddelen, maakt het programma het mogelijk om in één oogopslag te zien waar het team aan werkt en wat er is veranderd. Miro is daarin een soort Zwitsers zakmes in de zin dat het voor allerlei soorten vergaderingen of werkvormen een plek biedt.

Brainstormen? Dat kan in Miro. Even schetsmatig de gedachten op papier zetten? Dat kan in het ook. Een Gantt-grafiek tekenen? Dat kan in de tool! En ga zo maar door: retrospectives, moodboards, flowcharts, etcetera.

Workshops
Mijn workshops worden gekenmerkt door kladpapiertjes in alle kleuren. Heel handig © Miro.com

Een whiteboard is vooral nuttig als het gedeeld wordt. Miro biedt daarvoor een aantal samenwerkingstools, die teams kunnen gebruiken om concepten en ideeën te delen. Gebruikers kunnen opmerkingen plaatsen bij wijzigingen of ideeën van collega’s. Het mooiste van alles is dat elke wijziging die worden gemaakt in real-time gebeurt. 

Gebruikers kunnen zelfs face-to-face praten met ingebouwde voice en videochat. En met features zoals timers, ‘volg mij’-commando’s en stemrondes kun je online presentaties tot een hoger niveau tillen.

Mijn conclusie

Mijn collega Marijn en ik hebben al zoveel voor- en nadelen genoemd dat wij jullie hierbij graag de samenvatting geven. Samengevat is onze conclusie dat Miro de beste tool is die wij kennen voor interactieve, online sessies. Denk daarbij aan workshops, samenwerken aan design, brainstorms en sessies met een vergelijkbare interactie.

Wij vinden Miro minder geschikt om taakgerichte acties op te volgen of te documenteren. In die situaties adviseren wij een van de volgende oplossingen:

Pricing Miro

Zoals bij veel softwareoplossingen kan je starten met een free trial en beslis je later of je de betaalde functionaliteiten nodig hebt. Een overzicht van kosten per licentievorm kan je vinden op de pricing website van Miro .

Mogelijkheden free version

Wat opvalt aan de functionaliteiten van de gratis versie zoals hierboven beschreven, zijn de limieten. Je kan als gratis gebruiker 3 borden gebruiken. Dit aantal zal je snel doorheen zijn. Daarnaast kan je geen gasten en geen visitors uitnodigen. Wat mij betreft zal je daarom minimaal de ’teamlicentie willen aanschaffen.

Wie gebruikt Miro?

Er zijn inmiddels veel bedrijven die gebruik maken van Miro. Bekende bedrijven die daarbij horen zijn Delloite, Hewlett Packard (HP), Total, Cisco, Dell en vele anderen.

Miro merken
Merken die Miro dagelijks inzetten

Leren en adoptie verhogen?

Om kundiger te worden in het gebruik van Miro biedt Miro zelf allerlei trainingsprogramma’s aan. Kies welke bij jou past op https://academy.miro.com/.

Downloads en Apps

Om gebruik te maken van Miro bezoek je doorgaans de website van Miro.com.

Als alternatief kan je Miro installeren. Kies daarvoor een van de volgende links

Andere tools en software

Op mijn pagina over project management tools en software vind je alternatieve oplossingen die wellicht beter bij jouw situatie passen. Denk aan Jira, Asana, Trello of TeamGantt. Indien je op zoek bent naar een andere oplossing, kijk dan zeker ook even op mijn algemene software en tools pagina.

Productinformatie Miro

Miro logo 600
Het logo van Miro
  • Naam: Miro
  • Type: Software om visueel samen te werken
  • Gemaakt door: Miro.com
  • Gevestigd in: Amsterdam & San Fransisco
  • Sinds: 2011
  • Vanaf: $8 per maand
  • Alternatieven: Mural, Figma, Lucidspark

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie