16 Trello tips in Juni 2024

Leuk dat je weer een blog over Project Management tools en software leest! Vandaag deel ik 16 Trello tips. De Trello tips zijn voor de onbetaalde versie van Trello, waar veel project managers gebruik van maken. Hieronder volgt een lijst van handigheden waar je als Trello gebruiker mee vooruit kan en die je mogelijk nog niet wist. Ik zal in de loop van de jaren deze lijst aanvullen en vernieuwen, dus blijf zeker terugkomen. Veel Trello plezier!

Ps: ben je niet op zoek naar tips maar naar Trello voorbeelden of een review? Bekijk dan ook zeker even mijn artikelen Trello templates en Trello review.

Mocht je op zoek zijn naar een ander type software, kijk dan zeker ook even op mijn algemene tools en software pagina.

Trello Tips

Trello is gratis

Een project in Trello heet een ‘bord’. Je eerste 10 Trello borden zijn gratis en voor de algemene functies hoef je ook niet te betalen. Waar wacht je nog op?

Trello logo 200

Laagdrempelig taken en bestanden weergeven.
⭐ Favoriet van Manageproject.nl ⭐

Direct aanschaffen bij:

trello.com
Laatste update op: 13 november 2022 - 16:29

Trello is ook gratis voor gasten, zowel intern (collega’s) als extern (klanten)

Je kan personen uitnodigen in jouw Trello borden zonder restricties*. Kies ervoor om het e-mailadres of de gebruikersnaam van jouw contactpersoon in te vullen. Mocht je beide niet weten, dan kan je ook een link aanmaken waarmee de persoon lid kan worden van jouw Trello bord.

*Pas als jij 10 Trello borden in totaal hebt in 1 workspace (team) dan zal Trello je vragen te betalen voor het gebruik van de tool.

Let op: Nodig personen altijd uit voor het bord, en niet voor de workspace (het team waarin het bord staat). Als je een persoon voor jouw workspace uitnodigt, bestaat de mogelijkheid dat de persoon ook jouw andere Trello borden kan inzien (zie ook tip 3 over security).

Let op de security en privacy instellingen van je bord

Bij het aanmaken van een nieuw Trello board worden de instellingen standaard op ‘zichtbaar voor Workspace’ gezet. Als je daarvoor kiest kunnen alle mensen in jouw Workspace (team) het nieuwe Trello board inzien, wat je mogelijk niet wil. Ons advies is om een bord altijd op Privé te zetten, zodat derden niet bij jouw nieuwe bord kunnen.

Kies alleen voor ‘Openbaar’ als je een bord bewust met de hele wereld wil delen. Bij deze instelling wordt je bord namelijk ook vertoond in de zoekresultaten van Google. Voorkom dat jouw gegevens lekken en ga in eerste instantie altijd voor een ‘Privé’ board.

Trello-security-en-privacy-instellingen

Trello opzetten in 2 minuten

Volg deze stappen om Trello in 2 minuten op te zetten:

 1. Ga naar deze link
 2. Registreer met Email of een account van Google, Microsoft, Apple of Slack
 3. Open de bevestigingse-mail en verifieer je account
 4. Kies een wachtwoord
 5. Voer geen betalingsgegevens in en klik op de grijze knop ‘Begin zonder gratis proefversie’
 6. Voilà, veel plezier met het gebruik van Trello

Trello is dé instaptool voor Project Managers

Als iemand mij 10 jaar geleden had verteld dat Trello bestond, dan was ik destijds al verkocht. Het aanmaken van Kolommen, kaartjes, labels en gasten is zo eenvoudig dat Trello eigenlijk alles biedt wat het gemiddelde project nodig heeft. Nog even doorlezen, in de resterende Trello tips leg ik je uit hoe je een bord inricht en gebruikt.

Trello board template

Je kan filteren op labels, personen, kolommen of deadlines

In een Trello bord kan je oneindig veel kaartjes kwijt, hoe hou je dan toch overzicht? Je kan bij ‘laat menu zien’ sorteren op allerlei variabelen om overzicht te vinden. Ook kan je duidelijk maken voor jezelf en anderen welke actie bij wie ligt. Belangrijk hiervoor is dat je een kaartje een label, lid, kolom of deadline geeft.

 • Labels: maak en label met een kleurtje om kaartjes te categoriseren
 • Lid: Geef een kaartje aan een persoon of meerdere personen, zodat zij weten wie verantwoordelijk is voor de actie
 • Kolommen: Gebruik kolommen om de status van een kaartje te verduidelijken
 • Deadlines: Hang een datum aan een kaartje om aan te geven wanneer de actie voltooid moet zijn

In een Trello kaartje kan je makkelijk naar een ander Trello kaartje, of zelfs een ander Trello bord verwijzen.

Neem deze stappen:

 1. Kopieer de URL van een Trello kaartje of Trello Bord
 2. Ga naar het Trello kaartje waarin je wil verwijzen
 3. Klik op ‘bewaar’

Notuleer je meetings in een kaartje

Bellen, meetings, vergaderen, je ontkomt er niet aan en je kan onmogelijk alle besproken informatie onthouden. In het voorbeeld rechts laat ik je zien hoe je een Trello kaartje kunt gebruiken als notule van jouw meeting.

Trello tips - Trello notuleren in kaartje

Borden en kaartjes worden oneindig bewaard

Als je een kaartje niet meer nodig hebt kan je een kaartje archiveren. Mocht je het kaartje later toch nog eens willen opzoeken, dan ga je naar ‘Laat menu zien’, vervolgens naar ‘meer’ en vervolgens naar ‘gearchiveerde items’.

Sla een mail op in een kaartje

Ga je een belangrijke email sturen die je ook graag wil opslaan in Trello ter naslag? Trello maakt dit erg makkelijk! Volg deze stappen:

 1. Ga naar het Trello kaartje waarin je de email wil opslaan
 2. Ga rechts onderin het Trello kaartje naar ‘delen’
 3. Kopieer de tekst in het veld ‘Email voor deze kaart’
 4. Plak deze tekst in de cc. of bcc. van de nog te versturen email
 5. Verstuur de email
 6. De tekst en bijlage van de email worden in het Trello kaartje opgeslagen
Trello tips - Trello email opslaan in kaartje

Filter je notificaties in je mailbox en houd overzicht

Als je veel van Trello gebruikt maakt, zal je ook veel e-mails ontvangen door notificaties. Niet iedereen vindt dit even prettig. Je kan deze mails in Gmail en Outlook makkelijk labelen of filteren op basis van het e-mailadres. Kies ervoor om alle e-mails vanuit do-not-reply@trello.com (notificaties) en taco@trello.com (nieuwsbrieven) te filteren naar jouw voorkeur.

Trello is de meest eenvoudige project management tool

Ieder heeft natuurlijk zijn voorkeur, dus deze moet je maar even op onze blauwe ogen geloven 🙂 Ik test en werk met veel verschillende project management tools en software, en vinden Trello het meest instapklaar, makkelijk te begrijpen en gebruiksvriendelijk.

Trello is onderdeel van Atlassian

Atlassiwat? Dit is een van de Trello tips voor de lange termijn.

Atlassian, een internationale partij die allerlei project management en samenwerk oplossingen aanbiedt. Wil je een project eenvoudig weergeven? Dan biedt Atlassian Trello. Ontwikkel je een platform of website? Dan kan je vooruit met Jira. Wil je code uitwisselen met developers of data scientists? Dan gebruik je Bitbucket. Waarom is het relevant dat Trello een Atlassian oplossing is? Atlassian is uitgegroeid tot een bedrijf met een waarde van meer dan €26 miljard. Zo’n omvang zegt niet alles, maar het is reëel om aan te nemen dat de budgetten van Atlassian ook groots zijn. Dit biedt mogelijkheden om producten door te ontwikkelen en van nieuwe features te voorzien. De verwachtingen van Trello en Jira zijn qua functionaliteiten daardoor hoog voor alle komende jaren.

App en web versie

Ik vind het prettig dat Trello te downloaden is, maar ook als webversie in je internetbrowser te gebruiken is. Door deze mogelijkheden kan je Trello op elk moment van de dag, op elk apparaat gebruiken. Voor een overzicht van alle mogelijkheden verwijs ik je graag naar https://trello.com/nl/platforms.

PowerUps (betaald)

Trello kan met veel verschillende tools worden geïntegreerd, waardoor informatie tussen beide uitgewisseld kan worden. Vrijwel elke bekende softwareoplossing heeft een integratie met Trello. Opties zijn onder andere Gmail, Google Drive, Slack, Twitter, Mailchimp, Evernote en nog vele anderen. Trello noemt deze integraties Power-ups, je kan ze vinden op https://trello.com/power-ups.

De kanttekening is dat de meeste Power-ups betaald zijn, of vanaf een bepaalde drempel kosten met zich meebrengen. Kies zelf jouw favoriet en weet kritisch af of de kosten opwegen tegen de baten.


Trello logo 200

Laagdrempelig taken en bestanden weergeven.
⭐ Favoriet van Manageproject.nl ⭐

Direct aanschaffen bij:

trello.com
Laatste update op: 13 november 2022 - 16:29

Voorbeeld Trello borden (tip 16)

De beste van de Trello tips! Waarom het wiel opnieuw uitvinden als er voorbeelden beschikbaar zijn om zo te kopiëren? Ik heb mijn favoriete Trello templates verzameld en jij kan die gratis kopiëren. Bekijk daarvoor mijn artikel Trello Templates (voorbeelden).

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

2 gedachten over “16 Trello tips in Juni 2024”

 1. Hi Perry,

  Dank je voor deze info, ik ben even benieuwd of je mij kunt helpen?
  Ik kan nergens vinden wat er gebeurd met mijn bord die ik heb aangemaakt nadat de gratis proefversie verloopt, werk ik dan automatisch in de gratis versie?
  Alvast bedankt

  Groet,
  Melek de Regt

  Beantwoorden

Plaats een reactie