The Power of Now van Eckhart Tolle (Boek Review September 2023)

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,79)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

In tijden van oorlog en hoge werkdruk, depressie, burn-out en andere zorgelijke zaken, is aandacht voor het Nu – het enige moment dat telt – volgens auteur Tolle noodzakelijk. The Power of now geeft handvaten en technieken om te leven in het Nu. Leven in het Nu geeft zorgen over het verleden en de toekomst geen kans wortel te schieten. Voor iedereen die geïnteresseerd in een rustiger leven met groter levensgeluk, is dit boek een aanrader. De spirituele inslag is er een die je niet vindt bij veel westerse psychologen, maar desondanks niet minder belangrijk.

Eckhart Tolle geeft mensen via the Power of Now de mogelijkheid anders te leven. Een leven waarin negatieve gedachten, stress en zorgen, geen rol spelen. En waar levensgeluk een prominente rol krijgt. Maar hoe leef je als mens een gelukkiger leven? De hulpmiddelen en technieken in dit boek leggen uit hoe. Lees verder om te bepalen of dit boek bij jou past.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
 • Hoe prettig leest dit boek
 • Hoe relevant is dit boek nog
 • Heeft het boek inzichten geboden
 • Prijs
4.5

Over The Power of Now

Gedachten over de toekomst of het verleden zijn ongewenst en overbodig volgens Tolle. Tolle bestempelt ze als negatieve gedachten. Een loskoppeling tussen mens en zijn negatieve gedachten is noodzakelijk voor een gelukkiger leven. Deze loskoppeling wordt mogelijk gemaakt door de in dit boek uitgelegde technieken.

Observeren

Een daarvan is het beoefenen van observatie. Observeren betekent: waarnemen wat er gebeurt. Hierbij is met betrekking tot het observeren van gedachten: geen actieve rol aannemen in de gedachte zelf. De gedachte wordt gezien, zonder oordeel en interactie. Er wordt geen discussie mee gevoerd en er is geen poging tot verandering van de gedachte. Het is daarbij belangrijk geen oordeel te hebben over de gedachten die opkomen.

Deze observatie-techniek past Eckhart Tolle toe op zijn innerlijke belevingswereld en raadt anderen aan dit te doen. Hij moedigt lezers een observeerder vanuit de zijlijn te zijn. Tijdens observatie leer je jezelf vragen te stellen: wat denk ik überhaupt door de dag heen? Hoe vaak denk ik bepaalde dingen en wat gebeurt er in mijn gedachten? Zijn deze gedachten negatief van aard of positief? Is het druk in mijn hoofd of juist rustig en geordend? En welke gedachten lijken dominant? Weergeven de gedachten de waarheid?

Loskoppelen

Dit observeren maakt een mogelijke loskoppeling mogelijk. Deze loskoppeling tussen mens en gedachten is belangrijk. De mens gaat dan in zien dat zijn gedachten, en hij als mens, twee verschillende dingen zijn. Dit lijkt simpel! Maar soms, en dit kun je zien bij mensen in jouw omgeving, zijn mensen gevangen in eigen gedachtegangen: ziektes die ze hebben en de gedachten die ze hierover hebben en de beperkingen op hun leven hierdoor, gedachten over werk, hun baas familie, over hoe mensen over hun denken en meer.

Men kan jaren, decennialang rondlopen met het geloof in bepaalde (negatieve) gedachten en leven in een wereld vol stress en beperkingen. Een persoon kan zelfs van deze gedachten zijn gaan houden en gaan houden van zijn klachten. In zekere zin is de gedachtegang dan een veilige haven en bubbel geworden.

Maar met het inzien van het verschil tussen jou en jouw gedachten, kan de macht van met name negatieve gedachten afnemen. Als je dat wil tenminste. ‘Observe your thoughts, don’t believe them‘ – vat de belangrijkste techniek uit het boek samen. Zie een gedachte als een gedachte en geef het niet de macht over je leven.

Je ware zelf

Naast de loskoppeling tussen mens en gedachten, legt de Power of now focus op ‘het ego’. Het ego is een gecreëerde entiteit, die bestaat uit vastgekoppelde gedachten, verhalen en herinneringen en die volgens schrijver Tolle foutief van aard is.

Volgens Tolle is de mens oneindig meer dan een bundel gedachten, een naamplaat met hobby’s en voorkeuren en herinneringen. Het boek poogt het ego van de mens af te breken, zodat, de mens zijn ware zelf ontdekt. Een zelf waarin bewustzijn een plek krijgt levensgeluk groeit.

Spiegel wie ben je
Als jij naar jezelf kijkt in de spiegel, welke persoon zie je dan? © Med Ahabchane (via Pixabay)

Mijn aanbeveling?

Dit boek is een prima instap-boek voor geïnteresseerden in spiritualiteit en iemand die op zoek is naar een goed te lezen zelfhulpboek. De schrijfstijl van Eckhart Tolle is rechttoe rechtaan. Overzichtelijk en geen hogere wiskunde.

Het boek wortelt in het boeddhisme en spirituele leiders als Jiddu Krishnamurti en Mira Alfassa. En het boek leert daarom niets nieuws. Maar de instapklare manier van schrijven, maken de Power of Now aantrekkelijk om te lezen.

Het boek pak je op, leg je weg en even later pak je hem weer op. Je kunt instappen in de hoofdstukken wanneer je wil en vergeet nauwelijks belangrijke details. Belangrijke punten meeschrijven kan je helpen goed bij te blijven. Maar belangrijkste punten worden doorgaans vaak herhaald in het boek. Ook kun je makkelijk instappen in hoofdstukken die je interessant lijken, zonder een ingewikkelde verhaallijn verloren te hebben.

Veel mensen geven dit boek een positieve review. Ze wijden een keerpunt in hun leven aan dit boek: leven in het Nu. Grote groepen mensen zijn lyrisch over wat het boek in hun leven betekend heeft. Ze ervaren oprecht minder stress, minder zorgen over de toekomst en lijken oprecht levensgeluk te hebben gevonden. Probeer het vooral zelf!

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,79)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Wat heeft The Power of Now mij gebracht?

Het lezen van dit boek en ouder worden heeft mij geholpen allerlei gedachtes los te laten. Toen ik jonger was vond ik andere dingen belangrijk, die heb ik met je jaren leren relativeren en accepteren. Denk aan stigma’s als:

 • Populair zijn is belangrijk
 • Meer vrienden en relaties hebben is beter
 • Mooie en toffe spullen leiden tot geluk
 • Veel uitgaan en het vaak laat maken is belangrijk
 • Je moet…. (vul maar in, als iemand dit zegt neem ik het eigenlijk al niet serieus)

Je wringt je als jongere in zoveel bochten om bovenstaande punten na te jagen. En voor wie doe je het? Niet voor jezelf. Je zal jezelf er alleen maar mee vermoeien en zo ook je middelen. Door bewuste keuzes te maken kunnen mijn partner en ik inmiddels heerlijk rustig wonen. Vlakbij het bos, waar we meerdere keren per week wandelen. Begrijp me niet verkeerd ik gun ieder zijn eigen keuzes en mening, maar bedenk alsjeblieft wel voor wie je het doet.

Oosterhout wandelen bos
De zandvlaktes in het bos op loopafstand

Over auteur Eckhart Tolle

Eckhart is geboren in Duitsland in 1948. Hij is spiritueel auteur.

Eckhart Tolle en zijn boek lijken een relatief grote impact gehad te hebben op het bewustzijn van de 21e-eeuwse mens en heeft spiritualiteit een mainstream hot-topic gemaakt. 

Eckhart Tolle 2010
Eckhart Tolle in 2010 © Kyle Hoobin (via Wikipedia)

Mede dankzij Oprah Winfrey en Oprah’s boekenclub, waarbij Eckhart en zij wekelijks een hoofdstuk online behandelden, is dit boek bekend bij een miljoenenpubliek zowel in de US., als in Europa. Het boek is in alle talen in Europa vertaald, miljoenen keren verkocht en krijgt hoge recensies in online winkels.

Het boek landde in de top 10 in Europese landen en hield maandenlang de positie vast. Zoals gezegd heeft de samenwerking met Oprah, met name tijdens haar Soul series, het publiek bekend gemaakt met Tolle. In haar online podcast gaf Oprah in samenwerking met Eckhart wekelijks online spirituele adviezen, stelde vragen aan Tolle, besprak het boek en liet het publiek actief meedoen.

Ook de aanwezigheid van de Power of Now in de boekenclub van Oprah, zowel online als in haar magazine ‘O’, heeft bijgedragen aan zijn populariteit. Hollywood heeft Eckhart niet ongemoeid gelaten. Acteur Jim Carrey sprak bij het jaarlijkse GATE event (Global Alliance for Transformational Entertainment) over zijn ervaring met het boek, en de ‘awakening’ die hij als gevolg daarvan heeft ervaren. Hij prees Eckhart Tolle als spiritueel persoon. Eckhart verscheen in tv-shows, podcasts en documentaires: hij wordt sindsdien binnen spirituele groepen als goeroe en opgestane spiritueel leider van het Westen gezien.

Interessant te benoemen is dat de naam Eckhart stamt van de Christelijk heilige mysticus Maister Eickhart en dit niet de echte naam van Tolle is. Zijn echte naam is Ulrich Leonard Tölle. Hij veranderde zijn naam naar Eckhart, toen hij naar eigen zeggen van depressief suïcidaal mens, transformeerde naar een probleemloos bewust mens.

Ook op YouTube

Via zijn Youtube-kanaal zijn talloze interviews en podcasts met Eckhart te zien, waar hij nog dagelijks video’s plaatst. Hij praat vaak over een onderwerp uit zijn boek of ander spiritueel actueel onderwerp en heeft samengewerkt met Deepak Chopra en Russel Brand en andere spirituele new age leiders. Hij geeft lezingen op conferenties binnen de spirituele-, maar ook binnen de bedrijfswereld en plaatst deze op zijn kanaal.

Een populaire video van het YouTube kanaal van Eckhart Tolle

Andere boeken van Eckhart Tolle

De Kracht van Het Nu

‘De kracht van het Nu’ is de Nederlandse vertaling van ‘The Power of Now’.

A New Earth

A New Earth (Een Nieuwe Aarde) van Tolle is een populair boek en benoemt het belang van een nieuwe, op spirituele waarde gebaseerde samenleving, met de mogelijkheid om waar levensgeluk te leren kennen. Tolle stelt in een Nieuwe Aarde dat het vijf voor twaalf is voor de mensheid, en dat het ego-denken, dat dominant is onder de mens, losgelaten moet worden. Hiervoor in de plaats moet komen, een zuiver bewustzijn met een mogelijkheid tot groot geluk. De manieren om dit te bereiken worden in dit boek duidelijk gemaakt. Heeft grote overeenkomsten met de Power of Now en bevat herhalingen.

Stillness Speaks

Een ander boek van Tolle is Stillness Speaks (Stilte Spreekt, 2003), dat zich richt op het belang van Stilte in het leven van de mens. Hoe kan men communiceren via stilte en hoe kan contact met het ‘Goddelijke’ gelegd via stilte? Stilte spreekt, poogt net als de kracht van het Nu, het bewustzijn van de mens te vergroten en zo het levensgeluk te vergroten.

Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:40

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€7,99)
amazon.nl (€11,79)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€11,04)
amazon.nl (€10,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Boeken die ook interessant zijn

Op Manageproject.nl deel ik allerlei informatie voor professionals en managers gedeeld.

Je vindt op mijn website onder meer informatie over tooling, software, boeken, thuiswerk producten en meer.

Je vindt er daarnaast meer interessante boekreviews: Master your Mind van Michael Pilarczyk, The Subtle Art of Not Giving a F*ck van Mark Manson en Atomic Habits van James Clear.

Specifiek van Eckhart Toll heb ik zelfs een overzicht van de beste Eckhart Tolle boeken gemaakt. Enjoy!

Veel leesplezier!

Productinformatie The Power Of Now

 • Naam: The Power Of Now (De Kracht van het Nu)
 • Auteur: Eckhart Tolle
 • Uitgegeven in: 2001
 • Aantal pagina’s: 244
 • Taal: Engels, Nederlands
Eckhart Tolle The Power Of Now Cover
The Power of Now van Eckhart Tolle

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,79)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Sta meer stil bij jouw gedachtes en leer hoe je ermee om moet gaan.
Zie ook mijn review van Eckhart Tolle - The Power of Now

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€12,79)
amazon.nl (€10,89)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41
Zie voor meer informatie mijn review van Eckhart Tolle - De Kracht van Nu

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€23,50)
bruna.nl (€23,50)
amazon.nl (€22,50)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:40

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€7,99)
amazon.nl (€11,79)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€11,04)
amazon.nl (€10,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:41

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie