Patronen Doorbreken van Hannie van Genderen (Boek Review September 2023)

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Het boek Patronen doorbreken is een zelfhulpboek dat geschreven is door klinisch psycholoog Hannie van Genderen. Het boek helpt je jouw schema’s en patronen te herkennen en deze samen, met Hannies hulp, te doorbreken. Het doorbreken van ongezonde patronen is nodig wanneer je op een fijnere manier door het leven wilt gaan. 

Vaak zijn patronen er zo ingeroest dat we het niet eens meer doorhebben. Dit kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op ons als persoon en ons leven. Het is daarom belangrijk hiermee aan de slag te gaan. Wil jij aan de slag met onjuiste patronen in je leven? Misschien is ‘Patronen Doorbreken‘ van Hannie van Genderen iets voor jou.

Het boek is geschreven vanuit de klinische psychologie invalshoek: De therapiehoek en de bijbehorende bekende schema therapie

Van Genderen is een klinisch psycholoog en tevens ook een psychotherapeut die zich richt op deze vorm van therapie en is een expert op het gebied van schema therapie. 

Schema therapie richt zich er volledig op om door middel van schema’s en je verschillende modi uit te vogelen te begrijpen waarom je op een bepaalde manier denkt, waarom je op een bepaalde manier reageert en hoe je dit kunt veranderen. 

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.1

Over Patronen Doorbreken

Elk mens heeft goede en slechte eigenschappen. En elk mens heeft goede en slechte patronen. Sommige patronen zijn er zo ingelopen dat je misschien niet eens meer weet hoe deze zijn ontstaan en hoe deze zich hebben kunnen ontwikkelen. 

Patronen kunnen je leven overheersen. Dit kan een positief effect hebben op je leven als het gaat om positieve patronen, maar wanneer deze patronen negatief zijn zal dit ook een negatief effect hebben op je leven. En dit is zonde. Vooral omdat heel veel patronen te doorbreken zijn, mits je hier ook hard voor wilt werken

Patronen doorbreken - doelen behalen
Als je doorzet kan je elk doel behalen © Pixabay

Nu denk je misschien, ik weet helemaal niet zo goed wat mijn patronen exact zijn en hoe deze invloed hebben op mijn leven. Kijk dan maar eens goed naar de rode draad in je leven.

Zijn er situaties waar je vaker in bent beland, dat het bijna een beetje als een Déjà vu of herhaling aanvoelt? Een dag die zich continu lijkt te herhalen terwijl het een andere dag is, een andere situatie en met andere mensen? Dit zijn jouw patronen. 

Je neemt je misschien elke keer voor om het de volgende keer anders te doen, maar je beland toch elke keer weer in dezelfde, soms nare, situaties. Zonder dat je het doorhebt, ben je volledig vastgeroest geraakt in deze patronen. Je wilt ze wel doorbreken, maar je weet niet hoe. Wel ben je ervan overtuigd dat je het anders wilt doen, maar waar moet je dan beginnen?

Een goed begin is het boek van Hannie van Genderen: Patronen doorbreken. 

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Therapie?

Laten we eerlijk zijn, elke mens heeft baat bij therapie. Er hangt soms nog steeds een groot stigma op het woord ’therapie’. En dat is zonde en dat is tegelijkertijd ook iets van Hannie van Genderen probeert te doorbreken. Grappig, aangezien haar boek ook gaat om patronen doorbreken. Van Genderen wil zich mede door haar boek inzetten om dat patroon te doorbreken. 

Therapie is helemaal niet zo raar, therapie is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Voor veel mensen blijft naar therapie gaan toch een ‘groot iets’ en daarom kun je door middel van dit boek zelf aan de slag. Wat goed is om te weten is dat het boek geleverd wordt met een begeleidend gratis werkboek. Hierdoor kan je zelf aan de slag. 

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Van Genderen voert schema therapie aan als het handvat waarmee jij je gedragspatronen kunt aanpakken. Je leert deze te doorgronden en krijgt inzichten in hoe deze gedragspatronen jouw dagelijkse activiteiten en je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. Je zult onderscheid leren maken tussen goede patronen en minder goede patronen en hun invloed op jou als persoon.

Theorie achter patronen

Het boek begint eerst met een stukje theorie. Hier wordt verteld wat schema therapie is en hoe je dit wordt ingezet om je eigen ingebouwde patronen kunt aanpakken. Dit stukje theorie is voornamelijk heel interessant als je nog niks omtrent de schematherapie weet. Het is wel erg klinisch dus je moet er ook wel van houden. 

Wil je dit stukje liever overslaan, kan dat ook prima. Richt je dan vooral op het stukje ‘actie’ waarbij je zelf aan de slag moet. De theorie is zeker interessant, maar ter perse nodig om te beheersen als je het boek verder beter wilt begrijpen.

patronen theorie
Duik in de theorie als je het interessant vind. Maar het is geen must © Pixabay

Het boek richt zich op twee hoofd onderdelen. 

Deel 1

De eerste stap is gericht op hoe je patronen kunt leren herkennen. Elk mens heeft ingebouwde patronen. Deze kunnen ontstaan zijn door je ervaringen, je achtergrond, je opvoeding, maar kunnen ook voortkomen uit jouw karakter. Het is belangrijk dat je eerst inzicht krijgt in je eigen patronen. Als je niet weet wat jouw patronen zijn kun je ze natuurlijk ook niet doorbreken.

Deel 2

Het tweede deel van het boek gaat over jouw patronen veranderen. In het eerste deel heb je al gewerkt aan een inventarisatie rondom je eigen patronen en in het tweede deel ga je deze ook daadwerkelijk aanpakken.

Mijn aanbeveling?

Ik denk dat er sommige boeken zijn waar iedereen wel wat aan heeft. Ik denk ook dat er boeken zijn waarbij je wel echt moet openstaan voor het geen dat de auteur vertelt, mocht je er iets aan willen hebben. 

Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat dit boek een ieder kan helpen. Of het nu iemand is die zelf al goed doorheeft waar zijn of haar problemen liggen of iemand die het interessant vindt om zich zelf en zijn of haar patronen eens grondig te bestuderen. Het is een boek dat je veel inzichten zal geven, maar je moet ook echt aan de slag

Er is genoeg werk aan de winkel, voor iedereen. Wil je dat en sta je open voor verandering, schaf dit boek dan zeker aan.

personal challenge
Ben jij klaar voor een personal challenge? Ga ervoor! © Pixabay

Vind je het nog een te grote stap, probeer dan eerst het één en ander voor jezelf uit te schrijven. Kijk eens naar je verleden en vergelijk dat met het heden.

Zijn er veel voorbeelden van soortgelijke situaties waarbij je telkens hetzelfde handelde zonder dat hier direct een positieve uitkomst bij kwam kijken? Heb je vaak wrijving met personen terwijl dit eigenlijk onnodig is? Kan je jezelf vaak angstig of gefaald voelen wanneer het allemaal niet zo loopt als je had verwacht of wanneer je het gevoel krijgt dat je de controle over een situatie verliest?

In zulke gevallen adviseer ik je toch om dit boek aan te schaffen. De handvatten die je aangereikt krijgt zijn goud waard.

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Goed om te vermelden

Zelfhulp boeken zijn een fijn middel om aan de slag te gaan met jezelf. Elk boek is weer anders en elk boek heeft een andere invalshoek. Wanneer iets vanuit een persoonlijke ideologie wordt geschreven is het vaak makkelijker te volgen en te begrijpen dan wanneer het wordt geschreven vanuit een klinisch oogpunt. En omdat dit boek is geschreven door een klinisch psycholoog staan er ook veel klinische termen in

Het vergt wel een bepaalde basiskennis of de wil om hier tijd in te steken, zodat je het boek goed kunt begrijpen. Ook al wordt er veel uitgelegd kan het begin, vooral het theoretische gedeelte, al snel heel ‘klinisch’ aanvoelen. Hou hier dus wel rekening mee. Dit boek is vooral bedoeld om jou de inzichten te geven en de handvatten aan te reiken om je patronen te doorbreken. 

De auteur maakt ook goed duidelijk dat, mochten er zaken naar voren komen waar je wat meer professionele hulp bij zou kunnen gebruiken dat je dit dan ook zeker moet zoeken. Het boek geeft veel informatie en er zal veel op je af komen dus zorg ervoor dat je, mocht het boek toch meer los maken dan je had verwacht, je hier wel wat mee doet. Het patroon dat van Genderen zelf wilt doorbreken, ’therapie is niet iets om je voor te schamen en iedereen heeft er baat bij’ benadrukt dit nogmaals. Merk je dat je behoefte hebt aan hulp van een professional, twijfel dan niet en roep hulp in.

Wat heeft ‘Patronen Doorbreken’ mij gebracht?

Het boek ‘Patronen Doorbreken’ heeft mij geholpen het volgende patroon te herkennen. Gelukkig! Want nu ik het door heb kan ik er in de toekomst bewuster mee omgaan.

Soms annuleer ik een evenement, afspraak of groepsopdracht. Zomaar, tenminste zo komt het op anderen over. Ik geef in zo’n geval vrij resoluut aan dat ik mij terugtrek uit een groepsopdracht en ik geef aan dat de rest zonder mij verder mag. Daarbij denk ik niet in alternatieven of opties, klaar is klaar. Ik kies hiervoor omdat ik niet meer geloof in de toekomst van het project, of wanneer het mij teveel energie kost. Vaak borrelt in zo’n situatie al heel lang een twijfel ik al ruime tijd.

Een voorbeeld is het opzeggen van mijn eerdere baan. Mijn jaren als projectmanager in de dance festivals heb ik destijds vrij abrupt beëindigd. Een ander voorbeeld was een intern project voor mijn werkgever Dept waar men het niet eens werd over de briefing. Ik had al lang door dat het niets werd en trok mij terug voordat we gestart waren. In beide voorbeelden heb ik lang nagedacht over hoe ik erin sta. In beide gevallen was het voor mij heel logisch om me terug te trekken.

Met plezier heb ik als eerste baan in de festivals gewerkt (onderin midden). In 2018 eindigde dat hoofdstuk © Scantraxx

Voor de mensen om mij heen is het niet prettig als zij nog wat verwachten van mij, en ik mezelf al terugtrek. Zij weten daardoor niet wat zij aan mij hebben. Zij kregen ook geen signalen over twijfel van mij, waardoor zij ook niet hadden kunnen aanpassen naar mijn wensen. Dat is niet eerlijk, als ik ergens anders in sta, moet ik dat delen zodat anderen daar eventueel iets mee kunnen. Mochten zij een andere route verkiezen, dan kan ik daarna altijd nog bedanken en terugtrekken. Dit zou een eerlijkere, respectvollere aanpak zijn.

Met de jaren, feedback vanuit meerdere personen en met hulp van het boek ‘Patronen Doorbreken’ van Hannie van Genderen heb ik dit patroon kunnen inzien. Nu ben ik mij bewust van deze karaktereigenschap en houd ik er rekening mee in toekomstige samenwerkingen. Dit leidt tot betere relaties, zowel zakelijk als privé.

Over auteur Hannie van Genderen

Hannie van Genderen heeft verschillende boeken geschreven waarvan Patronen doorbreken toch wel de meest populaire titel is. Van Genderen is een klinisch psycholoog en psychotherapeut en expert op het gebied van cognitieve gedragstherapie en schema therapie. 

Ook heeft ze sinds 2000 haar eigen opleidingscentrumVan Genderen Opleidingen‘ en is ze maandelijks workshops in zowel het binnen als buitenland. Deze workshops worden voornamelijk in andere Europese landen georganiseerd zoals Duitsland, België en Groot-Brittannië. Daarbuiten heeft ze ook gesproken op seminars in Noord-Amerika.

Hannie van Genderen
Hannie van Genderen © Schematherapieopleidingen.nl

Andere boeken van Hannie van Genderen

Van Genderen heeft ook samen met psycholoog Arnoud Arntz een boek uitgebracht dat zich volledig richt op schema therapie voor mensen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis. Dit is eigenlijk een uitbreiding op het boek Patronen Doorbreken, maar dan een uitbreiding dat zich volledig richt op de borderline persoonlijkheidsstoornis.

Management Boeken die ook interessant zijn

Op mijn website behandel ik verschillende mindset, mindfulness, management en zelfhulp boeken. Mijn favorieten zijn project management boeken. Vergeet deze niet te bekijken. Over meerdere boeken plaats ik een persoonlijke review en eerlijke recensie zodat jij ook kunt overwegen of de genoemde titel een toegevoegde waarde zal hebben voor jou. Wil je jouw leeslijst nog aanvullen, dan ben ik ervan overtuigd dat je op mijn website veel titels zult vinden die je de moeite waard zult vinden.

Productinformatie Patronen Doorbreken

  • Naam: Patronen Doorbreken
  • Auteur: Hannie van Genderen
  • Uitgegeven in: 2012
  • Aantal pagina’s: 200
  • Taal: Nederlands
Hannie van Genderen Patronen doorbreken cover
De cover van ‘Patronen Doorbreken’ van Hannie van Genderen

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Leer jouw patronen te herkennen en benutten.
Zie voor meer informatie mijn review van Hannie van Genderen - Patronen Doorbreken

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€37,03)
bruna.nl (€21,99)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:50

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€44,99)
bruna.nl (€44,99)
amazon.nl (€39,95)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:49

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€19,99)
amazon.nl (€17,09)
Laatste update op: 25 september 2023 - 07:49

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie