Leef meer, denk minder van Pia Callesen (Boek Review December 2023)

Ben jij ook zo een piekeraar en kun je er maar niet mee ophouden? Heb je van alles geprobeerd en lukt het je maar niet? Het boek ‘Leef meer, denk minder’ kan jou wellicht helpen.

Volgens auteur Pia Callesen is het heel simpel. Volgens haar kun je namelijk heel simpel stoppen met piekeren door het gewoon te doen. Leef meer, denk minder. 

Nu denk je misschien: “als het zo simpel was, dan was het mij toch allang gelukt?”. Ik snap die gedachte heel goed. 

In deze review leg ik uit waarom dit fantastische boek met en baanbrekende methode jou kan helpen en waarom je dit boek kan overwegen. Lees snel verder.

Inhoudsopgave

Mijn mening over dit boek
  • Hoe prettig leest dit boek
  • Hoe relevant is dit boek nog
  • Heeft het boek inzichten geboden
  • Prijs
4.5

Inleiding

In het boek van Pia Callesen neemt ze je bij de hand en laat ze jou stap voor stap zien hoe jij uit je dip komt. Geen pieker gedachten meer, geen neerslachtigheid en geen energie zuigende negatieve gedachten. 

Volgens Callesen spenderen wij heel veel tijd aan het analyseren van problemen en zijn we wanhopig op zoek naar de oplossingen. Maar door hier al onze tijd aan te besteden komen we vaak voor nog meer problemen te staan. 

Er komen steeds meer nare gedachten bij en de oplossing wordt steeds verder vooruit geduwd. Op een gegeven moment heb je veel meer nieuwe problemen en doemgedachten dan waarmee je begonnen was. Je voelt je nog meer verdwaald dan voor dat je met deze zelfanalyses begon en ziet door de bomen het bos niet meer. 

Komt dit je enigszins bekend voor? Dan is het boek van Pia Callesen écht het boek voor jou. Het zal je ontzettend veel nieuwe inzichten geven over hoe jij met je gedachten en piekergedrag om kan gaan. De baanbrekende methode zal ook jouw leven veranderen.

Over Leef meer, denk minder

Met het boek van Pia Callesen ‘Leef meer, denk minder’ kan jij met jouw piekergedachten de strijd aangaan. 

Als jij op zoek bent naar een boek hoe jij jezelf moet analyseren, waar jouw problemen vandaan komen en hoe bepaalde patronen zijn ontstaan, dan is dit niet het boek voor jou. 

Wil jij oplossingsgericht aan de slag en wil je het probleem aanpakken? Wil je niet alleen maar lezen en praten, maar ook echt doen? Dan is dit het boek dat ook jij écht in je boekenkast moet hebben.

Pia Callesen, die naast auteur zelf ook psychologe is, is gespecialiseerd in MCT. MCT staat in de psychologie voor Meta Cognitieve Therapie. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring in het geven van therapie dat zich richt op de klassieke cognitieve gedragstherapie en is daar bovenop ook een expert op het gebied van MCT. 

Ze is hierin begeleid door Adrian Wells, dit is de man die de MCT-methode heeft ontwikkeld. Ze heeft alle theorie en praktijk geleerd van de persoon die verantwoordelijk is voor de MCT-methode, waardoor ook zij als expert gezien wordt in de industrie.

Teveel nadenken

Volgens Callesen is over-analyseren de duivel. 

Ze is van mening dat veel depressies, angststoornissen en neerslachtigheid symptomen ontstaan uit teveel nadenken. Van teveel nadenken wordt je niet gelukkig, omdat er altijd wel nieuwe doemgedachten kunnen opduiken. 

Men analyseert alles tegenwoordig eindeloos. Elk woord dat je ooit hebt uitgesproken, elke zin die je ooit hardop hebt gezegd wordt opnieuw onder de loep genomen. Je gaat alle gesprekken die je ooit hebt gehad af en probeert je scenario’s te bedenken hoe dit anders had kunnen lopen. Je bent heel erg bezig met het verleden en de ‘what ifs’ en hoe je situaties anders had kunnen aanpakken. 

Maar helpt dit je echt? Die momenten zijn toch al geweest? Waarom zou je hier nog veel aandacht aan besteden om te bedenken hoe je het anders had kunnen doen? Heb je daar echt iets aan?

Volgens Callesen niet. Ze is een grote voorstander van, wat de titel van haar boek je ook verteld, ‘meer leven en minder denken’.

De methode van Pia Callesen

In het boek ‘Leef meer, denk minder’ neemt Callesen je mee op de route van zelfstandigheid met als eindbestemming de regie van je eigen leven terug te pakken. In feite programmeert ze je denkwijze opnieuw en leer je je aandacht op een andere, positieve manier te verdelen

De aandacht die normaal uitgaat naar het paniekerig zijn en de nare gedachten, worden omgeleid en je zult leren hoe je deze aandacht kunt besteden aan het positief denken en het niet te over-analyseren.

Meta Cognitieve Therapie (MCT) 

Vanuit Meta Cognitieve Therapie zal Callesen jou leren wat jouw persoonlijke trigger gedachten zijn. Trigger gedachten zijn gedachten die jou in beweging brengen op een negatieve manier. 

Heb jij bijvoorbeeld een eetstoornis, dan kan een reclame op tv over een supermarkt waarin je veel eetwaren ziet jou ‘triggeren’. Er komen dan allerlei negatieve gedachten in je op waar je over gaat malen en piekeren. 

Heb jij last van vliegangst en je krijgt een email van een luchtvaartmaatschappij met hun nieuwste aanbiedingen, kan ook dat een ‘trigger’ zijn.

Vanuit allerlei hoeken kunnen dit soort voorbeelden eigen triggers zijn, die per persoon verschillen. En dat is oké. Daar kun je weinig aan veranderen. 

Callesen richt zich niet op het ‘fixen’ van deze triggers. Het boek focust niet op het aanleren van manieren om van jouw triggers af kunt komen. 

In plaats daarvan leert ze jou hoe jij je aandacht beter kan verdelen. Indirect kom je op deze manier wel van je triggers af, omdat je jouw aandacht verlegt naar andere dingen. Deze aanpak is bruikbaar voor elke negatieve gedachte. Het is echt zo simpel als je aandacht, liefde en focus op andere gedachten te richten. 

Callesen is van mening dat, ongeacht het probleem, alles op te lossen is met het aanpakken van je denkpatroon

Hoeveel energie en tijd wil jij besteden aan een probleem? Hoe aanwezig wil jij het probleem laten zijn in je leven? Wil je dat jouw probleem en pieker gedachten jouw leven overnemen of wil jij zelf de regie terugpakken? Als je voor dat laatste kiest, is het boek van Callesen echt levens veranderend.

Conclusie

In het kort: Je leert eigenlijk om je denkpatronen om te zetten van negatief naar positief

In het boek wordt veel aandacht besteed aan waarom overanalyseren niet goed is en hoe je deze energie en aandacht beter kunt gebruiken voor het terugpakken van de regie over jouw gedachten. 

Jij bent de baas over jouw gedachten en jij bepaalt wat er in je hoofd allemaal gebeurd. De emotie hoeft niet de overhand te krijgen en dit gebeurt dus wel als jij maar eindeloos blijft analyseren. 

Het verleden verander je niet, wel kan jij zelf de keuze maken om voortaan anders te reageren en handelen.  

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo ook probleem gedachten. Hoe meer je piekert, hoe groter je probleem wordt en hoe minder makkelijk je dit zult kunnen los laten. Het is belangrijk dat je het probleem aanpakt en stopt met over-analyseren.

Voor wie is dit boek?

Heb jij al eens een zware periode, dip of zelfs depressie overwonnen en merk je dat je terugvalt, dan kan dit boek heel nuttig zijn. Het is een heel duidelijk boek wat je helpt de draad weer op te pakken. De aanpak wordt zo laagdrempelig beschreven dat ook jij, ongeacht je huidige stemming, stappen zal kunnen maken. 

‘Leef meer, denk minder’ is de daarnaast een perfecte combinatie van praktijk en theorie. 

Het is een heel praktisch boek met veel sprekende voorbeelden. Je gaat met oefeningen aan de slag die jij zelf eenvoudig zal kunnen toepassen. Ook bevat het boek veel theorie voor degene die graag meer over MCT willen leren. 

Je leest er lekker snel doorheen, het is niet zweverig en je zult merken dat je er heel veel uit zult halen. Een heel fijn boek om in de boekenkast te hebben en het er zo nu en dan nog even bij te pakken. Ook perfect om te geven als geschenk als jij iemand in je omgeving hebt die even niet zo lekker gaat.

Mijn aanbeveling?

Dit boek zal ik zeker aanraden. 

Ik ben er echt van overtuigd dat iedereen, maar dan ook echt iedereen baat heeft bij dit boek. 

Iedereen heeft wel eens last van piekergedachten en het is heel makkelijk om deze piekergedachten de overhand te laten nemen. 

Wil je dit voorkomen en tijdig stoppen, dan zal je door het toepassen van de methodes uit dit boek zeker succes boeken.

Over Pia Callesen

Callesen (1977) is een Deense psycholoog met een specialisatie in MCT (Meta Cognitive Therapy). 

Zij heeft deze methode bestudeerd bij de ontwikkelaar en grondlegger van de MCT, namelijk Adrian Wells. Naast haar expertise heeft ze 15 jaar ervaring als Cognitieve Gedragstherapeute en CGT Psychologe. 

Foto Pia Callesen
Foto van Pia Callesen © (via https://www.pia-callesen.dk/)

In Denemarken wordt Pia geroemd om haar baanbrekende methode en ook wereldwijd is haar boek een groot succes. In Denemarken heeft ze 75.000 boeken verkocht, met een inwonersaantal van een kleine 6 miljoen is dit ontzettend hoog. Wereldwijd zijn er miljoenen exemplaren van haar boek verkocht. Het boek staat ook sinds uitgave in de top 10 van Deense psychologie boeken.

Andere boeken van Pia Callesen 

Momenteel is dit haar enige boek.  Onlangs heeft ze wel bekend gemaakt aan een tweede boek te werken. Wanneer dit boek uitkomt, zal ik het meenemen in dit artikel. 

Management Boeken die ook interessant zijn

Ben je na mijn recensie over het boek van Callesen ook benieuwd naar andere psychologie boeken en wellicht managementboeken? Neem dan een kijkje op mijn website. Ik heb veel boeken gelezen en hier een eerlijke review over geschreven. Ik hoop dat mijn eerlijke reviews je zullen helpen een goede keuze te maken bij jouw volgende aankoop!

Productinformatie Leef meer, denk minder

  • Naam: Leef meer, denk minder
  • Auteur: Pia Calessen
  • Uitgegeven in: 2021
  • Aantal pagina’s: 176
  • Taal: Nederlands

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€22,99)
amazon.nl (€20,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatste update op: 1 december 2023 - 06:35

Direct aanschaffen bij:

bol.com (€22,99)
amazon.nl (€20,99)
bruna.nl (€22,99)
Laatste update op: 1 december 2023 - 06:35

Perry is Project Manager sinds 2011 en deelt op Manageproject.nl tips voor professionals.

Plaats een reactie