Als ik naar mijn overzicht van project management tools en software kijk is Jira Software de go-to optie voor ontwikkeling van websites en apps.
Ben je op zoek naar een tool voor een ander doel, kijk dan zeker even verder op het software onderdeel van mijn website.
In deze Jira Software review leg ik je uit waarom Jira de oplossing voor jouw project kan zijn. De hoofdredenen waarom Jira mijn voorkeursoptie is voor platform ontwikkeling:
- Adoptie en ervaring met Jira is hoog in de development wereld (lees: bij developers, architecten, UXers, designers)
- Jira koppelt makkelijk met verwante tools als Confluence en Bitbucket
- Jira sluit aan bij de filosofie van een platform, wat doorgaans updates doormaakt a.h.v. sprints (versie 1.1 > versie 1.2, etc)
De beste oplossing voor software development.
- Zie voor meer informatie mijn Jira Software Review
Direct aanschaffen bij:

Jira Software review
- Naam: Jira Software
- Type: Software voor agile development
- Gemaakt door: Atlassian
- Sinds: 2002
- Vanaf: $7,50 per persoon per maand
- Alternatief: Azure DevOps
- Zie ook mijn andere Tool reviews
Inhoudsopgave
Mijn ervaring met Jira Software
- Gebruiksvriendelijkheid
- Innovatie
- Security
- Kosten
Totdat ik in aanraking kwam met Jira in 2019 had ik geen ervaring met programma’s die overzicht bieden bij development van websites en apps. Ik had wel het vermoeden dat platform ontwikkeling gebruik maakt van een niet-doorsnee oplossing, omdat ik developers altijd hoorde over ’tickets’ en dat begrip zelf nog niet vaak tegenkwam. Ik kon mezelf destijds alleen nog niet voorstellen welke oplossing dat zou moeten zijn. In 2019 was het zover: tijdens mijn werk voor CARU en EVEON Containers maakte het team al veelvuldig gebruik van Jira en kon ik zo aanhaken.
De Jira Software review – Wat is het?
Jira helpt je om benodigde functionaliteiten van een platform te omschrijven, en daar een gefaseerde planning aan te geven voor ontwikkeling. Gefaseerd is hierbij het toverwoord; in een Scrum werkwijze kies je er bewust voor om je platform in stukjes te ontwikkelen, stapje voor stapje (meer over Scrum hieronder). Deze review focust op Jira Software, niet op Jira Servicedesk (ook daarover later meer).
Scrum werkwijze in Jira Software
Stel je hebt een website als Manageproject.nl en je wil de komende periode 3 functionaliteiten toevoegen; een contactformulier, een FAQ en een nieuw menu. Om deze doelen te bereiken zal je de volgende stappen doorlopen.
Stap 1
Als eerste stap maak je in Jira tickets voor elk van deze functionaliteiten en zet je die tickets op de backlog (zie afbeelding hieronder). In die tickets omschrijf je wat het doel is van de functionaliteit, wat er voor nodig is om de functionaliteit mogelijk te maken en wie verantwoordelijk is voor de uitvoering. Als een functionaliteit werk vanuit meerdere mensen vereist, dan krijgt de ticket een aantal subtickets. Je blijft tickets ophakken, net zolang tot alle functionaliteiten omschreven zijn. En net zolang totdat het voor iedereen in jouw team duidelijk is wie wat moet doen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Tot slot vraag je het team om de werkzaamheden in te schatten op benodigd werk. Kost het weinig of veel tijd om de ticket uit te voeren? Deze inschatting kan in uren of punten gegeven worden.
Stap 2
Als tweede stap kies je 1 van de website functionaliteiten om als eerste aan te werken met het team. Bijvoorbeeld het contactformulier van Manageproject.nl. Die functionaliteit en de tickets die daarbij horen zet je in de eerstvolgende sprint (selected for development in de afbeelding hieronder). De andere functionaliteiten FAQ en het nieuwe menu blijven voor nu op de backlog staan. Bij het inrichten van die eerstvolgende sprint let je op de inschatting van het benodigde werk; is het realistisch om al dit werk in 1 sprint uit te voeren? Zo ja dan kan de sprint starten, zo niet dan hak je de sprint op in meerdere sprints.
Stap 3
Als derde stap voer je de sprint voor het contactformulier uit; het development team werkt gefocust aan deze hele specifieke functionaliteit van de website. Als het werk gelukt is wordt de functionaliteit getest en geëvalueerd. Pas als dat gelukt is en er geen resterende werkzaamheden zijn voor het contactformulier, dan wordt de sprint gesloten en kan een nieuwe sprint gevuld en gepland worden. Met deze manier van werken verbeter je je platform stapje voor stapje, en is het altijd heel duidelijk welke update het platform heeft gehad.

Wil je meer weten over de scrum werkwijze? Bekijk dan ook mijn artikel ‘Wat is scrum?’.
Jira Service Management (Service Desk)
Zoals ik in de inleiding heb aangegeven gaat deze Jira Software review niet over Jira Service Management, ook bekend als Jira Service Desk. Jira Service is een apart onderdeel van Jira dat gebruikt wordt voor kleinere, snellere dienstverlening.
Als voorbeeld: Stel je stuurt een vraag naar Bol.com of een verzekeraar, dan wordt die vraag als service ticket opgeslagen in het serviceticket systeem van Bol.com of die verzekeraar. Vervolgens kan het klantenserviceteam heel gericht en overzichtelijk service tickets met klantvragen afwerken. Een service manager let erop dat alle tickets netjes en op tijd behandeld worden. Een ander voorbeeld is het melden van bugs. Stel je spot een bug in een website als Zalando en rapporteert die bug, dan wordt die bug waarschijnlijk door een service team behandeld en niet door een volledig development team dat werkt in lange sprints.
Deze werkwijze is anders dan daadwerkelijke software ontwikkeling met Jira Software, omdat in deze service situatie doorgaans niet ontwikkeld of verbeterd wordt aan een platform.
Jira en Atlassian
Jira is onderdeel van Atlassian, een bedrijf dat internationaal opereert vanuit Australië. Atlassian ontwikkelt project management tools en software zoals Jira, maar bijvoorbeeld ook Trello. In 2019 werd de waarde van Atlassian geschat op 26 miljard (bron). Zo’n getal zegt natuurlijk niet alles, maar het is wel reëel om aan te nemen dat een bedrijf van deze grootte ook veel opties heeft om te innoveren en nieuwe product features toe te voegen. Mijn verwachting is daarom hoog van zowel Jira als Trello, ik ben erg benieuwd welke mogelijkheden erbij komen de komende jaren.
Download Jira Software
Jira wordt primair de internetbrowser gebruikt. De URL verschilt en bevat de naam jouw bedrijf, bijvoorbeeld https://jouwbedrijf.atlassian.net.
Het is niet gebruikelijk, maar je kan Jira ook downloaden. Hieronder kan je de opties vinden.
Confluence en Jira Software
2 applicaties die hand in hand gaan zijn Confluence en Jira Software.
In Confluence documenteer je het development werk dat je gedaan hebt. Bijvoorbeeld hoe integraties zijn opgezet, welke keuzes zijn gemaakt en notulen van vergaderingen. Zie het als de handleiding van jouw website of app, in een format dat erg lijkt op Wikipedia. Heel handig, zeker als er over tijd meerdere mensen aan jouw website werken.
Confluence is ook een product van Atlassian en is daarom makkelijk samen op te zetten.

Jira prijzen en voordelen
Op de kosten pagina van Jira kan je de meest actuele prijzen en voordelen van Jira vinden. De belangrijkste kosten en voordelen heb ik voor jou hieronder in de tabel samengevat, wel zo makkelijk.
De beste oplossing voor software development.
- Zie voor meer informatie mijn Jira Software Review
Direct aanschaffen bij:
Voordelen van een betaalde Jira licentie:
Als je je afvraagt of het de moeite waard is kan je onderstaande voordelen van de betaalde versie van Jira afwegen. Hopelijk helpt dit in het maken van de beste keuze. Ik heb in deze Jira Software review gefocust op een aantal hoofdredenen. Als je meer voor- en nadelen wil afwegen bekijk dan even de website van Jira.
- 10 personen in de gratis licentie klinkt hoog. Als je een klein bedrijf bent met een vast team is dat ook voldoende. De realiteit is dat je tegenwoordig veel met wisselende freelance developers werkt waardoor 10 personen niet meer voldoende is om iedereen aan jouw bord toe te kunnen voegen
- In de gratis versie van Jira kan je werken aan 1 website, niet meer dan 1. Ook hierbij geldt dat een klein bedrijf met een compact team en 1 website om aan te werken prima uit de voeten zal kunnen. Zodra je groter wordt, raad ik de betaalde versie aan
- Zodra je meerdere projecten tegelijk wil overzien of zelfs projecten aan elkaar wil koppelen als een programma, dan heb je de geavanceerde functionaliteiten van Jira Software nodig
Het is natuurlijk een afweging omdat $7,50 per persoon best kan oplopen, maar zodra je bedrijf met meer dan 10 personen werkt zijn dit de kosten niet meer en is Jira Software het 100% waard.
De beste oplossing voor software development.
- Zie voor meer informatie mijn Jira Software Review
Direct aanschaffen bij:
Adoptie en Jira training
Adoptie en gebruik van tooling is een tweezijdig verhaal voor Jira Software. Qua moeilijkheidsgraad van adoptie vind ik dat Jira hoog (moeilijk) scoort.
Als je in een IT-omgeving werkt met ervaren developers dan zullen zij met weinig moeite Jira Software in gebruik nemen, of er zelfs al ervaring mee hebben. Mochten zij toch willen bijspijkeren dan biedt Jira zelf trainingen aan op de Atlassian University pagina.
Als je een ander soort samenwerking hebt zoals bouw, digital marketing, onderwijs of een vereniging dan zal het lastiger zijn om je team mee te krijgen op Jira. Simpelweg omdat Jira software niet voor dit type projecten is gemaakt, geen hoge aanwezigheid heeft in dit type projecten en omdat Jira een uitgebreid programma is met veel functionaliteiten die je niet nodig zal hebben. In deze situaties adviseer ik je altijd eerst naar Trello te kijken, wat een veel eenvoudigere en overzichtelijke project management tool is. Voor meer informatie over Trello kan je mijn Trello review en Trello tips raadplegen.
Andere project management tools en software
Is Jira niet de oplossing waar je naar op zoek was? Bekijk dan ook even mijn andere artikelen over Project Management programma’s. Wie weet staat daar een optie tussen die beter bij jouw situatie past.
Mocht je op zoek zijn naar een ander type software, kijk dan zeker ook even op mijn algemene tools en software pagina.