Wat is een Project Manager?

Wat is een project manager?

Een project manager is een persoon die een project coördineert van A tot Z; de voorbereiding, planning, sturing, evaluatie en afronding. Projecten kunnen tastbaar zijn zoals de realisatie van producten of bouw, of ontastbaar zoals dienstverlening. Een project manager stuurt een team van mensen en werkt toe naar uitkomst, ook wel ‘deliverable’ genoemd.

Aantallen in Nederland

In Nederland werken naar mijn schatting tussen de 10.000 en 100.000 project managers (bron, bron). Daarnaast schat ik dat er zo’n 500.000 FTE’s beschikbaar zijn in Nederland met project management werkzaamheden (bron). Sturen, coördineren en overzicht houden zijn anno nu namelijk onderdeel van meerdere beroepen.

Wat doet een project manager?

Een project manager staat als persoon aan de zijlijn van een team. Aan de zijlijn staan betekent faciliteren, sparren, en overzicht houden van de totale voortgang van een team. Een team bestaat minstens uit 2 andere personen, anders valt er niet veel te faciliteren. De projectmanager houdt ook de budget vordering in de gaten, ten opzichte van de begroting. Daarnaast stuurt een project manager het team op hun oplevering; zodat de uitkomst volgens de oorspronkelijke afspraak is.

Aan de zijlijn staan betekent ook dat de projectmanager zelf niet het feitelijke werk doet. Als voorbeeld in media houdt een project manager overzicht van de start en het einde van advertentiecampagnes. De daadwerkelijke advertenties worden opgezet door specialisten, en niet door de projectmanager. Een ander voorbeeld is het ontwikkelen van een website. In dit voorbeeld ‘bouwen’ developers de website en houdt een project manager overzicht van voortgang, kosten en deadlines.

Aan de zijlijn staan en faciliteren betekent niet dat de projectmanager geen waarde toevoegt. In de genoemde voorbeelden vult je de specialisten aan. Voor specialisten is het prettig als zij zich volledig kunnen focussen op de inhoud van hun beroep. Het werkt prettig als zij niet continue hoeven te focussen op randzaken als deadlines, budget en planning. Als specialisten van koers raken zorg je voor sturing, en zo niet dan kan ieder rustig doorwerken. Een dream team!

Project manager in creatief proces
Mijn rol als faciliterend project manager bij een creatief project. Ik zit er niet tussen, maar sta naast het team

Wil jij meer weten over bedrijfskunde en management theorie? Bekijk dan zeker even mijn management begrippenlijst.

Plaats een reactie