Ben je op zoek naar een overzicht dat ervoor zorgt dat alle taken die je in je hoofd hebt succesvol worden uitgevoerd? In dit artikel behandelen we alle belangrijke informatie die je moet weten over een checklist of takenlijst en daarnaast kan je ons gratis template downloaden.
Wat is een checklist?
Een checklist is een handige ‘afvinkbaar’ overzicht dat wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alle taken of stappen in een proces correct en volledig worden uitgevoerd. Het wordt ook wel een takenlijst genoemd.
Het is een lijst met items die afgevinkt kunnen worden wanneer ze zijn voltooid, waardoor het gemakkelijker wordt om het overzicht te behouden van wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen.
Met een checklist kun je systematisch controleren of alle benodigde acties zijn ondernomen en of er nog iets ontbreekt. Het is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat er niets wordt vergeten en dat elk detail wordt gecontroleerd.
Zowel bij taken met meerdere stappen, complexe projecten en herhaalde taken worden checklists vaak gebruikt.
Het doel van een takenlijst
Het doel van een checklist is om ervoor te zorgen dat alle benodigde taken en acties tijdens een project worden uitgevoerd en gecontroleerd. Als het goed is zal je niets meer over het hoofd zien door het gebruik van een takenlijst.
Checklists kunnen ook worden gebruikt als een manier om de voortgang van het project bij te houden en eventuele problemen snel aan te pakken.
Voorbeelden van populaire checklists
Onderstaand delen wij graag voorbeelden van veelvoorkomende checklists.
To-do lijst
Op een to-do lijst kunnen huishoudelijke taken, werkgerelateerde taken, boodschappen, afspraken en zelfs persoonlijke doelen worden opgenomen.
De to-do lijst kan zowel fysiek als digitaal worden bijgehouden en zijn handig voor het bijhouden van alles wat moet worden gedaan.
Dagelijkse taken checklist
Een dagelijkse taken checklist is handig voor het bijhouden van dagelijkse taken en activiteiten.
Deze checklist helpt je om georganiseerd te blijven en geen belangrijke taken gedurende de dag over het hoofd te zien.
Ons advies is om dagelijkse taken in je (digitale) agenda te zetten. Daarbij kan je heel makkelijk ‘dagelijks herhalen’ aanvinken zodat je dagelijks wordt herinnerd aan de to do.
Verhuis checklist
Een verhuis checklist is ideaal voor mensen die gaan verhuizen en geen enkel detail willen vergeten.
Van het regelen van verhuisdozen tot het doorgeven van adreswijzigingen, deze checklist zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de grote dag.
Meestal zit er wel wat tijd tussen het tekenen van het contract en het overhuizen. Gebruik die tijd om een mooie checklist te maken zodat je in de chaotische verhuisweek niet meer hoeft na te denken en rustig het lijstje af kan werken.
Reis checklist
Voor wie graag georganiseerd op reis gaat, is een reis checklist onmisbaar.
Van het inpakken van kleding tot het controleren van reisdocumenten, deze checklist zorgt ervoor dat je niks vergeet en met een gerust hart op vakantie kunt gaan.
Of je nou alles zelf regelt of het uitbesteed aan een boekingsbureau, er zijn altijd nog wel dingen om in te pakken en niet te vergeten. Daarom adviseren wij bij elke reis een checklistje te maken.
Werkgerelateerde checklists
Werkgerelateerde checklists zijn essentieel voor het organiseren van een evenement, campagne of de lancering van een nieuw product.
Een checklist voor een evenement kan onder andere taken bevatten zoals het vaststellen van een locatie, het regelen van catering, het boeken van entertainment en het versturen van uitnodigingen.
Voor de lancering van een nieuw product kan een checklist taken bevatten zoals het opstellen van een marketingplan, het maken van promotiemateriaal en het trainen van het verkoopteam.
In een werksetting gebruikt een team meestal geen checklist maar een project management tool. Zeker wanneer er meerdere projecten tegelijk lopen kan dat handig zijn.
Geschiedenis van de checklist
De geschiedenis van de checklist bij projectmanagement begon meer dan 100 jaar geleden.
Een voorbeeld is de luchtvaartindustrie. Piloten en ingenieurs realiseerden zich dat het gebruik van checklists essentieel was om veiligheidsnormen te handhaven en menselijke fouten te minimaliseren. Deze controle werd al snel overgenomen in andere sectoren, waaronder projectmanagement.
Met de opkomst van complexe projecten en teams, werd de checklist een onmisbaar instrument om taken te structureren en te volgen. Het helpt projectmanagers om belangrijke stappen niet over het hoofd te zien en om deadlines en budgetten te beheren. Hierdoor groeide de populariteit en het gebruik van checklists in projectmanagement exponentieel.
Vandaag de dag zijn checklists een standaard onderdeel bij projectmanagement en worden ze gebruikt in verschillende methodologieën, zoals Agile en Waterfall. Ze helpen projectteams om efficiënter te werken en de kwaliteit van deliverables te waarborgen.
Gratis templates Manageproject
Manageproject is een platform dat ontwikkeld is voor projectmanagers, door projectmanagers. We genereren verschillende documenten tijdens onze taken. Projectmanagers staan bekend om hun behulpzaamheid, daarom stellen we onze documenten graag ter beschikking om tijd te besparen en dubbel werk te voorkomen.
Template checklist
Hieronder zie je een afbeelding van het checklist of takenlijst template van Manageproject.nl.
Klik op de groene knop om je aan te melden en het template gratis te downloaden.
Gratis Downloaden
✔ 45+ gratis templates
✔ Regelmatig nieuwe templates
✔ Onbeperkt downloaden

Checklist bij projectmanagement
Om een checklist toe te passen in verschillende projectfasen is het belangrijk om allereerst een gedetailleerde lijst te maken van alle taken die moeten worden voltooid. Deze taken kunnen worden opgesplitst in specifieke projectfasen, zoals planning, uitvoering en afronding.
Als je hiervoor gaat adviseren wij een aparte lijst per fase te maken. Als je toch graag alle taken van alle fases in 1 overzicht wil hebben adviseren wij een project planning in plaats van een checklist.
Checklists of projectplanningen kunnen vervolgens worden gebruikt om ervoor te zorgen dat elke taak binnen elke fase correct wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om de checklist regelmatig bij te werken en aan te passen naarmate het project vordert. Het liefst dagelijks.
Op deze manier kan worden gegarandeerd dat er niets over het hoofd wordt gezien en dat het project soepel verloopt. Een checklist kan ook helpen bij het identificeren van mogelijke risico’s en het nemen van preventieve maatregelen om deze risico’s te minimaliseren. Zet ‘dingen om niet te vergeten’ dan ook zeker in je checklist.
Door de checklist regelmatig te evalueren en bij te werken, kan worden voorkomen dat er fouten optreden en kan de kwaliteit van het eindresultaat worden gegarandeerd. Ook het herzien of opfrissen van een checklist gebeurt bij voorkeur dagelijks, of minimaal wekelijks.
Hoe een checklist te maken
Met onderstaande stappen zorg je ervoor dat je een overzichtelijke checklist opstelt.
1. Bepaal het doel van de checklist
Het doel van de checklist bepaalt in grote mate welke items er worden opgenomen en hoe de checklist wordt gestructureerd.
Door het doel van de checklist vast te stellen, kun je ervoor zorgen dat alle relevante aspecten worden meegenomen en dat de checklist effectief is in het bereiken van zijn doel.
Probeer een checklist ook tot 1 doel te beperken. Daarmee bedoelen wij dat je beter een tweede aparte checklist kan maken als er nog een doel speelt waar je actie op wilt ondernemen. Zo blijft het voor alle betrokkenen duidelijk welke acties bij welke doel horen.
2. Maak een lijst met alle benodigde taken
Door eerst alle taken en activiteiten die voltooid moeten worden te noteren, krijgt men een overzicht van wat er moet gebeuren. Dit zorgt voor een gestructureerde aanpak en voorkomt dat er taken over het hoofd worden gezien.
Betrek je team hier eventueel bij. Zij hebben vaak ook goede ideeën over acties die niet vergeten moeten worden.
Het is belangrijk om alle taken zo specifiek mogelijk te formuleren, zodat er duidelijkheid is over wat er precies gedaan moet worden.
3. Prioriteer de taken
Het is belangrijk om de taken te rangschikken op basis van urgentie en belangrijkheid. Door dit te doen, kun je ervoor zorgen dat de belangrijkste taken eerst worden afgerond en dat er geen belangrijke zaken over het hoofd worden gezien.
Door de taken in te delen in verschillende categorieën, zoals belangrijk, urgent, en minder belangrijk, kun je een duidelijk overzicht creëren van wat er moet gebeuren en in welke volgorde. Gebruik hier eventueel een kleur voor om belangrijke taken extra uit te lichten.
Daarnaast kan het prioriteren van taken ook helpen bij het stellen van realistische doelen en het behouden van een overzichtelijke planning. Door eerst de belangrijkste taken aan te pakken, kun je je energie en tijd efficiënter benutten en voorkom je dat je in tijdnood komt.
4. Voeg deadlines toe indien nodig
Door deadlines toe te voegen aan de verschillende taken, wordt het duidelijk wanneer elke taak voltooid moet zijn. Dit helpt om de prioriteiten te bepalen en ervoor te zorgen dat belangrijke taken op tijd worden afgerond.
Daarnaast helpt het ook om de voortgang van het project bij te houden en te zorgen dat alles op schema ligt. Door deadlines toe te voegen aan de checklist, wordt het gemakkelijker om te zien welke taken nog gedaan moeten worden en welke al voltooid zijn. Dit zorgt voor meer structuur en efficiëntie in het werkproces.
Tips voor het gebruik van een checklist
Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je het gebruik van een checklist optimaal kan benutten bij projectmanagement.
Houd de checklist up-to-date
Om ervoor te zorgen dat een checklist efficiënt blijft bij projectmanagement, is het van essentieel belang om deze up-to-date te houden. Dit betekent dat alle taken en stappen regelmatig worden gecontroleerd en bijgewerkt indien nodig. Het liefst dagelijks, maar minimaal wekelijks.
Een verouderde checklist kan leiden tot fouten, vertragingen en inefficiëntie in het project. Door de checklist regelmatig te evalueren en aan te passen aan de huidige behoeften en omstandigheden, kan het project soepel en succesvol blijven verlopen.
Een handige tip is om een specifieke persoon binnen het team verantwoordelijk te maken voor het beheer van de checklist. Deze persoon kan ervoor zorgen dat alle taken worden afgevinkt en dat eventuele wijzigingen worden doorgevoerd. Op deze manier blijft de checklist altijd actueel en relevant voor het project. Meestal is dit de projectmanager, coordinator of projectleider.
Deel de checklist met het team
Het is essentieel om de checklist te delen met het hele team. Op deze manier kunnen alle teamleden op de hoogte zijn van wat er van hen wordt verwacht en welke stappen er moeten worden genomen om het project succesvol af te ronden.
Door de checklist te delen, creëer je transparantie en helderheid binnen het team. Iedereen weet op deze manier wat van hem of haar verwacht wordt.
Vraag anderen in een ideale situatie ook bij te dragen aan het opstellen van de checklist. Zo creeër je gedeelde verantwoordelijkheid en hogere betrokkenheid.
Voordelen gebruik van een checklist
Het gebruik van een checklist biedt vele voordelen bij projectmanagement. Wij delen deze voordelen graag met je!
Allereerst zorgt een checklist ervoor dat alle belangrijke taken en stappen in het project worden gedocumenteerd en afgevinkt, waardoor er minder kans is op fouten of dingen die over het hoofd worden gezien. Het helpt ook om het project goed te organiseren en te structureren, waardoor het overzichtelijker wordt en de voortgang beter kan worden bijgehouden.
Een checklist kan ook dienen als een handig hulpmiddel om te zorgen dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van wat er van hen wordt verwacht en welke taken ze moeten uitvoeren. Dit kan misverstanden voorkomen en zorgen voor een soepel verloop van het project.
Bovendien kan het gebruik van een checklist bijdragen aan een efficiëntere werkwijze en tijdswinst, doordat taken sneller kunnen worden afgevinkt en er minder tijd verloren gaat aan het zoeken naar belangrijke documenten of informatie.
Nadelen gebruik van een checklist
Hoewel een checklist handig kan zijn bij projectmanagement, zijn er ook enkele nadelen aan verbonden. Ten eerste kan het gebruik van een checklist leiden tot een onjuist gevoel van veiligheid.
Projectmanagers kunnen denken dat alles op schema ligt, simpelweg omdat alle taken op de checklist zijn afgevinkt, terwijl er in werkelijkheid nog veel werk te doen is. Dit komt voor als taken over het hoofd zijn gezien bij het opstellen van de checklist. Ook hierom is het belangrijk om een checklist dagelijks of minimaal wekelijks te evalueren.
Daarnaast kan het te strikt vasthouden aan een checklist creativiteit en flexibiliteit in de weg staan. Projecten kunnen unieke uitdagingen met zich meebrengen die niet altijd passen binnen de kaders van een standaard checklist. Zorg dat je team ruimte houdt voor flexibiliteit, dingen die niet te voorspellen zijn.
Een ander nadeel is dat het tijd en moeite kan kosten om een checklist te maken en bij te houden. Dit kan ten koste gaan van de daadwerkelijke uitvoering van het project.
Tot slot kunnen checklistitems verouderd raken of niet meer relevant zijn, waardoor de checklist niet meer effectief is in het sturen van het project. Ook dit is een reden om een checklist dagelijks of minimaal wekelijks te updaten.
Alternatieven voor checklists
In plaats van de traditionele checklists kunnen projectmanagers gebruik maken van verschillende alternatieven om hun projecten effectief te beheren.
Een van de alternatieven is het gebruik van Kanban boards, waar teamleden taken kunnen visualiseren en de voortgang van het project kunnen volgen. Het fijne aan een KANBAN board is dat taken van links naar rechts schuiven naarmate zij verder vorderen. Bij een checklist kan dat niet omdat een taak dan simpelweg klaar of nog niet klaar is.
Daarnaast kunnen Gantt charts worden gebruikt om de planning en voortgang van het project in kaart te brengen. In een project met meerdere fases kan dat prettig zijn.
Een ander alternatief is het gebruik van Project management software, waarmee projectmanagers taken kunnen toewijzen, deadlines kunnen instellen en de communicatie binnen het team kunnen stroomlijnen.
Tot slot kunnen projectmanagers ook gebruik maken van agile methodologieën, zoals Scrum, om projecten op een flexibele en iteratieve manier te beheren.
Gerelateerde artikelen (ook interessant)
- Kanban-bord als tool voor overzichtelijk taakbeheer in projectmanagement
- Creëer een Project Status Report om met regelmaat de status van jouw project te rapporteren
- Bouw je eigen Gantt chart / diagram voor een uitgebreid project